nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dürrakhion sírkamrái

Dürrakhion i. e. 229-ben a Római Birodalom részévé lett, és Dyrrachium néven fontos bázissá vált: ma az albániai Durrësként ismerjük.

MTI | 2012. augusztus 6.
|  

Hellenisztikus kori sírkamrákat tártak fel az albániai Durrësben, a temetkezéseket egy építkezés során fedezték fel. Eddig harminchat sírt találtak, többségüket a szakemberek a Kr.e. 2. századra datálják - olvasható a The Greek Reporter angol nyelvű görög lap online kiadásában.

A régészek szerint négy különféle sírtípust lehet megkülönböztetni, az ásatások során kerámiatárgyak sokasága került elő, urnákat és egyéb tárgyakat tártak fel.

Durrëst (Dürrakhion, Dyrrachium) Sztrabón tanúsága szerint Kr. e. 627-ben korinthoszi és kerkürai telepesek alapították Epidamnosz néven. Jól működő oligarchikus társadalmát Arisztotelész haladó példaként említette Politikájában. i. e. 435-ben Korinthosz és Kerküra között az Epidamnosz birtoklása miatt kialakult viszály polgárháborúhoz (epidamnoszi háború), majd a peloponnészoszi háború kirobbanásához vezetett (Kr. e. 431).

Kr. e. 312-ben Glaukiasz illír király vonta fennhatósága alá a várost, majd a rómaiakkal szemben elvesztett I. illír háború következtében i. e. 229-ben a Római Birodalom részévé lett, és Dyrrachium néven fontos hadi és tengerészeti bázissá vált. Pompeius itt állította fel hadiszállását, és innen verte vissza riválisa, Caius Iulius Caesar támadását i. e. 48-ban. A római uralom alatt Dyrrachiumtól indult keletre Thesszaloniki és Konstantinápoly felé a Via Egnatia. Augustus császár az actiumi csatát (i. e. 31.) követően veterán légionáriusokat telepített le a városban. Itt született 430 körül a későbbi bizánci császár, I. Anastasius.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X