nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Béke nincs, béka van
Megkerült a kihaltnak vélt békafaj

Az izraeli feketebékaként, más néven palesztin békaként ismert faj az 1950-es években tűnt el.

MTI | 2013. június 6.
|  

Újra felfedeztek egy kihaltnak vélt békát Észak-Izraelben: a mintegy hatvan éve eltűnt kétéltűt rendszertanilag is átsorolták a szakemberek, és ma már egyedülálló „élő fosszíliaként” tekintenek a fajra. Az eredetileg izraeli feketebékaként, más néven palesztin békaként (Discoglossus nigriventer) ismert fajt az 1940-es évek elején fedezték fel az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein és akkor a Discoglossus nembe sorolták. Az 1950-es évek végén, a malária elleni küzdelem során azonban lecsapolták az állat természetes élőhelyeit.

Mivel a békáknak nem látták többé nyomát a térségben, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1996-ban – a kétéltűek közül elsőként – kihaltnak nyilvánította a fajt. Ennek következtében a titokzatos béka részletesebb megismerésének lehetősége is füstbe szállt. Izraeli, német és francia kutatók egy csoportja azonban most mélyreható tudományos elemzést közölt az állatról a Nature Communications című tudományos folyóiratban.

Az újonnan felfedezett példányok genetikai analízisére és a megmaradt, illetve fosszilis csontok morfológiai elemzésére támaszkodva a szakemberek megállapították, hogy a faj az eddig kizárólag fosszíliákból ismert Latonia nembe tartozik, amelynek Európa-szerte éltek képviselői a történelem előtti időkben. A mostani eredmények tehát azt sugallják, hogy az újból felfedezett béka – új nevén Latonia nigriventer – nem csupán ritka fajba tartozik, de egyszersmind az egyetlen élő képviselője egy ősi nemnek.

A Hula-völgy egyes részeinek újravizesítésére és az eredeti mocsaras terület visszaállítására vonatkozó tervek már megszülettek. A terület helyreállítása talán segít növelni a populáció méretét és biztosítja a faj jövőjét – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X