nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégis igaz! Az elterjedt nyelvek nyelvtanilag egyszerűbbek

A Pennsylvaniai egyetem kutatói igazolták, amit sejteni lehetett, hogy a nagy területen elterjedt nyelveknek egyszerűbb a nyelvtana, mint a kevésbé elterjedt nyelveknek.

nyest.hu | 2010. március 5.
|  

Gary Lupyan a Nyelvi Szerkezetek Világatlaszában (World Atlas of Language Structures) szereplő 2200 nyelvet analizálta. A nyelvek és a nyelvtan bonyolultságát nem abszolút értelemben mérték, hanem pár fontos tényező alapján. Ezek közé tartozott a többes szám jelölése és az alany-állítmányegyeztetés. A felmérés nem állítja, hogy ezek abszolút nyelvtani nehézségi szintet jelölnének.

A tanulmányból egyértelműen kiderült, hogy a nagy területen sok ember által beszélt nyelveknek általában egyszerűbb a nyelvtana. Igaz ez az angol nyelvre is, ahol alig van igeragozás vagy névszói eset, és a mondatokban nem kell feltüntetni sem, hogy honnan származik az információ, mint némely kis amerikai indián nyelvben. A csecsemők minden nyelvet meg tudnak ugyan tanulni, de a felnőtt kori nyelvtanulás az egyszerűbb nyelvtannak kedvez.

Lupyan szerint, ez nem feltétlen azt jelenti, hogy csak az egyszerű nyelvek terjedhetnek el, mert egy nyelv nyelvtana elterjedés közben is egyszerűsödhet. A kis nyelvek egy jórészének igen bonyolult a nyelvtana, ami – sajnos – erősen visszahat megtanulhatóságukra is. Ha sikeresen elterjednének, a nyelvtanuk is egyszerűsödne a tanulmány állítása szerint.

Információ
X