nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Retronima
Megint a lét és nemlét határán

Amíg nem volt elektromos zongora, addig az „akusztikus zongora” elnevezés elnevezés nem létezett; azért kellett létrehozni, hogy a hagyományos, húros zongorát megkülönböztessék az új típusútól, a húr nélkülitől.

Kálmán László | 2014. július 10.
|  

Zsolt nevű olvasónk meglepett a kérdésével:

Miért nincs olyan nyelvészeti szakszó a magyarban, hogy „retronima” (angol: retronym)? A jelentése világos, jelenleg indokolt is lenne számomra a használata, de sajnos nyomát sem találom az általam hozzáférhető szakirodalomban, sőt még a neten sincs rá hivatkozás, hogy valaha bárki, bárhol leírta, használta volna. Mindez persze lehet, hogy csak az én korlátaim miatt van, ezért is fordultam hozzátok.

A meglepetésemet az okozta, hogy olvasónk nem a retronimákkal kapcsolatos adatokat és vizsgálódásokat hiányolja a nyelvészeti szakirodalomból (persze valószínűleg azt is), hanem magát a szót. Szerinte „nincs olyan nyelvészeti szakszó a magyarban”, hogy retronima, holott ő maga írta le. Éppen nemrég írtam ezeken a hasábokon arról, hogy vajon mikor mondhatjuk egy szóról, hogy „létezik” egy nyelvben. Nos, az olyan latin-görög, elvétve más elemekből épülő szaktudományos szavak, mint például a keréma ’jelnyelvekben önálló funkcióval rendelkező mozdulatsor’ vagy éppen a retronima virtuálisan minden nyelvben léteznek, szerintem még akkor is, ha véletlenül még nem írtak róluk az illető nyelvben, és ezért még nem fordultak elő nyomtatásban.

A retronima egyébként olyan funkciójú lexémát, szótári egységet jelöl, amely úgy utal egy dologra, hogy annak korábban már volt önálló elnevezése, de mivel időközben új típusai jöttek létre az illető dolognak, a megkülönböztetés kedvéért a régi típusra új elnevezést kellett találni. Például az akusztikus zongora elnevezés retronima, mert amíg nem volt elektromos zongora, addig ez az elnevezés nem létezett; azért kellett létrehozni, hogy a hagyományos, húros zongorát megkülönböztessék az új típusútól, a húr nélkülitől.

Akusztkus zongora: retró és retroníma
Akusztkus zongora: retró és retroníma
(Forrás: Wikimedia Commons / Steinway & Sons / CC BY-SA 3.0)

Könnyen lehet, hogy a retronimákról még nem készült magyar nyelvű írás vagy akár nagyobb írás részlete. Én még sosem éreztem hiányát, ahogy Zsolt, de szívesen drukkolok neki, hogy minél előbb olvashasson ilyet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X