nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meghallgatható a szférák zenéje?

Csillagok fényét alakították át amerikai kutatók dallammá egy alternatív reggae-együttes számára.

MTI | 2012. június 15.
|  

A Georgiai Egyetem szonifikációs laboratóriuma az amerikai bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler adatait használta fel. A 2009 márciusában felbocsátott műhold több mint 150 ezer csillagot figyel folyamatosan, fényükben regisztrálva a parányi elhalványulásokat, amelyeket a távoli napok körül keringő bolygók okoznak. Eddig az űrteleszkóp 2300 jelöltet fedezett fel, amelyek túlnyomó többségéről a szakemberek meggyőződése szerint bebizonyosodik, hogy bolygó –olvasható a space.com űrkutatási hírportálon.

„A szonifikációs laboratórium rendkívül sok felkérést kap arra, hogy hanggá alakítson tudományos eredményeket, ám az Echo Movement együttes kívánsága, amely egyik dalukba »a szférák zenéjét« akarja beépíteni, valóban egyedülálló” – hangsúlyozta az interdiszciplináris kutatócsoportot irányító Bruce Walker professzor. Hozzátette: nem túl gyakran kapnak lehetőséget, hogy segítsenek egy égi csillagnak a zeneszerzésben.

Mint kifejtette, lehetséges módosítani a hangmagasságot, a tempót, a ritmust, az Echo Movement együttes viszont az adatokhoz hű, kész dallamot akart.

Az instrukciók alapján a kutatók a Kepler megfigyelései közül válogattak. Választásuk elsőként egy kettős csillagrendszerre, a Kepler 4665989-re esett, amelynek tagjai rendszeres időközben elhalványulnak és kifényesednek, ahogy a rendszer napjai egymás körül keringenek. Az adatokat a szonifikációs laboratórium által kidolgozott szoftver, a Sonification Sandbox segítségével alakították át, amiből az együttes egy négyeshangzatot komponált.

A kutatók ezután egy másik kettőscsillag, a Kepler 10291683 katalógusjelű rendszer adatait használták fel, hogy tremolóeffektust adjanak hozzá a kompozícióhoz, ennek köszönhetően természetesebbé vált a hang. Végül megszületett a 6 másodperces dallam, amely beépül az együttes szeptemberben bemutatandó új dalába.

A Georgiai Egyetem tudósai az eredményekről a nemzetközi szonifikációs konferencián (ICAD, International Conference on Auditory Display) számolnak be, amelyet június 18. és 21. között tartanak Atlantában. A szonifikáció egy viszonylag új terület, amely azt vizsgálja, hogyan lehet bizonyos struktúrákat, illetve azok változásait hanggá alakítani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X