nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
McCoyék sűrűn csuklanak

Ha valaki szeretné, hogy benne legyen a tévében, nincs más dolga, elég McCoyra változtatni a nevét, aztán kezdődhet az izgatott várakozás. Előbb-utóbb biztosan felemlegetik itt vagy ott.

pocak | 2015. november 10.
|  

Ma ismét két találat kerül össze egy posztba, ám ezúttal mindkét beküldőnk ugyanazt a szépséges hibát találta meg – két teljesen különböző tévéműsorban. Mellékes, de érdekes, hogy a két beküldés alig egy hét különbséggel érkezett (jó, tavaly februárban, de akkor is). Először lássuk, mit lelt nekünk Miklós:

Én ugyan nem nézek tévét, de a családban mások igen, főleg Discoveryt és hasonlókat. Ezek szinte kizárólag fordított műsorok, néha még az eredeti is hallatszik alatta. Néha meghallok egy-két magyarul érdekes mondatot, de amit ma valamelyik ilyen aukciós műsorban hallottam (ha jól tudom, Licitvadászok, eredetileg Auction Hunters), azt gondoltam megosztom (ha volt már a blogon, akkor bocs, de kerestem és nem találtam). A következő hangzott el (lehet hogy nem szó szerint, de a lényeg ez volt): „Ez egy cigarettaautomata. Egy igazi McCoy!” Na most én nem vagyok tájékozott a cigarettaautomaták terén, és lehet, hogy van ilyen márkájú, de szerintem nem erről van szó, hanem egy idiómát nem fordítottak le. Van erre jó magyar kifejezés?

Először is a kérdésre válaszolva: szerintem nincs olyan kifejezésünk, ami tökéletesen lefedné a real McCoy jelentését, de persze lefordíthatatlan dolgok nem léteznek (még a mamihlapinatapei is megoldható), így erre is találhatunk valamit. „Ez egy cigarettaautomata. Méghozzá a javából!” Nekem elsőre ez ugrott be, de nyilván számtalan jobbnál jobb megoldás létezhet.

A real McCoy ugyanis annyit tesz, hogy ’igazi, valódi, eredeti, nem másolat’, és mindenképpen elismerőleg használják egy tárgyra vagy akár személyre. Mielőtt folytatjuk, nézzük Alexandra hasonló találatát:

CBS Reality: Beverly Hilly Pawn

Yossi magyarázza a vevőjelöltnek, hogy nem tenyésztett gyöngy.
- Szóval nincs benne homok?
- Nem, igazi McCoy.

Ennek a hölgynek márpedig köze van ehhez a poszthoz. De tényleg!
Ennek a hölgynek márpedig köze van ehhez a poszthoz. De tényleg!
(Forrás: Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons)

Itt tehát egy gyöngy kapta meg a szép skótos hangzású vezetéknevet. Ki tudja, a néző talán még egy csinos kockás skótszoknyát is hozzáképzelhet a kagylóhoz. Vagy a cigarettaautomatához. Etimológiailag persze a kifejezésnek lehet köze Skóciához. A források vagy egy klasszikus whiskyreklámhoz kötik, vagy egy Skóciában tanult kanadai feltalálóhoz, Elijah McCoyhoz, aki az egyetlen igazán jó önolajozó rendszert fejlesztette ki korabeli mozdonyokhoz.

Persze ha már névnek nézett nemnevekről van szó, simán lehet, hogy McCoy keresztneve Sue.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 nadivereb 2015. november 11. 15:13

Esküszöm, ha focicsapatot alapítok, azt tuti Real McCoynak fogják hívni.

6 nudniq 2015. november 11. 15:07

@pocak: ráadásul mindkettő lehet egyszerre is igaz. :)

5 pocak 2015. november 11. 13:55

@lcsaszar: Igen, ez a történet szerepel az általam linkelt cikkben, és több helyen is találkoztam vele. Meg hát hihető is. De mongyuk a whiskyreklámos sztori is teljesen életszerű.

4 lcsaszar 2015. november 11. 13:14

Az "1001 találmány amely átformálta a világot" c. könyvben van egy címszó Elijah McCoy-ról. Azt írja, hogy többen is megpróbálták lekoppintani a találmányát, de a tájékozott mérnökök ragaszkodtak az "igazi McCoy" olajozó rendszerhez. Nem ritka, hogy egy szűk műszaki területről terjed el a köznyelvben egy szófordulat úgy, hogy csak kevesen ismerik az eredetét.

3 Szófia 2015. november 10. 21:26

@pocak: ha az ember ilyen csalit dob be, számítania kell rá, hogy az első arra járó Trekkie ráharap :))))

2 pocak 2015. november 10. 20:30

@Szófia: Ah, kicsit reméltem, hogy ez nem fog egyből menni valakinek. De lám, könnyű volt. Természetesen ez a helyes megoldás.

1 Szófia 2015. november 10. 19:51

Csak a megfejtés miatt kommentelek: a Star Trekben Dr McCoy beceneve is Bones, mint a képen látható sorozatszereplőnek (Temperance Brennan aka Bones).

Információ
X