nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Másfél csók Indiában

A magyar miniszterelnök indiai látogatásán szerencsésen elkerülte, hogy diplomáciai bonyodalom támadjon egy kézcsókból. Egy másik – némiképp hevesebb – csók viszont komoly indulatokat kavart néhány éve.

Kincse Szabolcs | 2013. október 26.
|  

Kézcsókkal indított volna Indiában Orbán Viktor miniszterelnök, de Sonia Gandhi, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt vezetője határozottan hárított – adta hírül egyebek mellett a Képviselő Funky blog. A hivatalos indiai látogatáson esett fiaskóból nem lett nagyobb botrány, pedig akár lehetett is volna. Indiában ugyanis kimondottan kínos dolognak tartják a nyilvános pusziszkodást – még akkor is, ha Sonia Gandhi olasz születésű politikus (leánykori nevén Edvige Antonia Albina Màino): férjével, Radzsív Gandhival 1964-ben, az angliai Cambridge-ben ismerkedett össze. 

A majdnem-kézcsók: Orbán ügyesen az utolsó pillanatban ment (az animgif a képre kattintva a blogon tekinthető meg)
A majdnem-kézcsók: Orbán ügyesen az utolsó pillanatban ment (az animgif a képre kattintva a blogon tekinthető meg)
(Forrás: Képviselő Funky)

Az etikett szerint a férfi csak akkor lendülhet „kézcsókakcióba”, ha a nő kezét csókra nyújtja: azaz ha tenyerével lefelé, vízszintesen nyújtja a kezét a férfi felé – ez esetben illik megcsókolni a hölgy kezét. Ha a kéznyújtás a kézéllel felfelé történik, akkor kézszorításra kell felkészülni. Ha valamiért mégis kézcsókra kerülne sor, azt sem árt tudni, hogy a férfi nem billeg: nem hajolunk meg a hölgy előtt – ezt a gesztust jobbára a királyi család tagjainak tartja fenn a protokoll, és akkor is csak abban az esetben, ha országunk királyi családjáról van szó. A férfi kézcsók közben nem hajladozik – legfeljebb a fejét hajtja le.

Szerencsére Orbán Viktor gyorsan korrigált és kézfogássá szelídítette az akciót. Nem volt ilyen szerencsés néhány évvel ezelőtt Richard Gere. Az amerikai színész 2007 áprilisában egy AIDS-kampány részeként látogatott Újdelhibe, ahol az események hevében heves csókot nyomott India egyik kedvenc színésznője – nem mellékesen brit Big Brother-sztár –, Shilpa Shetty arcára. 

Az ártalmatlannak szánt bohóckodás hamar felkorbácsolta az érzelmeket. Indiaszerte tiltakozások, tüntetések bontakoztak ki, az utcákon Gere és Shetty posztereit, rögtönzött bábuit égették a felháborodott tömegek. A botrány tovább dagadt, sőt rövidesen a madrasi bíróság is beidézte a színészeket egy magánindítvány kapcsán, amiben a panaszos azt rótta fel nekik, hogy cselekedetük nyilvános helyen elkövetett, közsszeméremsértő, szexuális jellegű cselekmény volt. Mivel a színészek nem jelentek meg a bíróságon, rövidesen elfogadóparancsot adtak ki ellenük – Shetty ellen elsősorban azért, mert a gyanú szerint „nem tanúsított ellenállást”. 

Indiát alaposan felkavarta a csók: Shetty posztereit égetik az utcákon
Indiát alaposan felkavarta a csók: Shetty posztereit égetik az utcákon

Az egyre inkább dagadó botrányról az angol és az amerikai média is beszámolt, talán ennek is köszönhető, hogy az ügyben végül az indiai információs és távközlési miniszter is megnyilvánult: igyekezett csitítani a kedélyeket. Az ügy az indiai legfelsőbb bíróságig jutott, Shetty itt elérte az elfogatóparancs felfüggesztését – ennek ellenére számos alkalommal tartóztatták fel és hallgatták ki határátlépés során. Az ügyet végül egy kétszemélyes bírói tanács szüntette meg hónapokkal később – Richard Gere pedig több ízben is kifejezte sajnálkozását, hogy ennyi gondot okozott a színésznőnek.

A fentiekből is látszik, hogy a politikusi szakmával nem csak megkülönböztető jelzéssel száguldó fekete autók és nagyívű vacsorák járnak: időnként a protokoll komoly felkészültséget és helyismeretet is igényel. Ez esetben tanácsadói elmulasztották megfelelően felkészíteni a magyar miniszterelnököt, akit diplomáciai rutinja és Sonia Gandhi egyértelmű testbeszéde húzott ki a slamasztikából.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
14 somrathy 2013. október 29. 10:09

Tudom, hogy a cikk egy diplomaciai bakirol es az indiai kulturarol szol. De nem tudom figyelmen kivul hagyni azt, hogy egy olyan orszagban vannak felhaborodva egy nyilvanos puszi miatt, ahol lassan nemzeti sporta valt a csoportos nemi erøszak...

13 Blogin 2013. október 27. 12:01

Az itteni diplomáciai protokollban nagyon járatos hozzászólok bizonyosan az általános etikettet is ismerik. Mivel a kézcsóknál eleve nem csókoljuk meg a kezet, gyakorlatilag ez a próbálkozás már érvényes kézcsóknak minősül.

12 bloggerman77 2013. október 27. 02:56

@siposdr:

Azt hiszem, akkor a következő két diplomáciai baki történt:

- a királynőt tilos megszólítani, testileg közelíteni feléje. A beszélgetést a királynő kezdi, és nem illik 3 percnél többet beszélni. Ha ezt meghaladja a megszólított, a királynő a táskáját átteszi az egyik kezéből a másikba, és a kíséret egyik tagja lepattintja a magáról megfeledkezett beszélgetőpartnert.

- SzGy "madame"-nak szólította II. E-t, holott őt ilyen helyzetben "Ma'am" -nak kell szólítani, ami a madame szó sajátos ejtésű változata, amit külön gyakoroltatnak a királynő elé járulókkal. (Az eredeti madame szónak azt hiszem pejoratív jelentése van ma már az angolban - de biztos vki jobban tudja ezt :) )

Erdős André egykori ENSZ diplomata könyvében olvastam ezt jópár éve, úgyhogy nem 100% az infó.

11 siposdr 2013. október 26. 19:41

@LAttilaD: Igen, vszleg már találkoztak korábban, merthogy a királynő biztos nem váratlanul bukkant fel az Országgyűlés szine előtt. Valószinüsithető h volt előtte egy protokoll találkozó. (Bocsi, de a táblagépemen nincs hosszú i.)

Pontosan ezért nem egyértelmű a számomra h SzGy milyen hibát is vétett annak idején, 1993-ban, amikor "Please, madam!"-ot mondott.

10 LAttilaD 2013. október 26. 18:40

@siposdr: Akkor rendben van, mert nyilván már beszéltek korábban.

„When in conversation with the Queen, the practice is to initially address her as Your Majesty and thereafter as Ma'am.” (Wikipédia)

9 El Vaquero 2013. október 26. 17:31

@blogen: magyarán van, az már mellékes, hogy valaki hozzá nem értő rokont fognak be erre a pozícióra (is). Nyilván akkor igyák a levét. Szerintem ezeket a protokollos dolgokat már szakkönyvben is leírták, ha más nem, minimum angolul, utána lehetne olvasni.

8 Roland2 2013. október 26. 17:03

Orbán az állandó női kézcsókolgatásaival - kézfetisiszta ? - egyértelmű diplomáciai tiszteletlenséget követ el: " Iveta Radičova, a vadonatúj szlovák kormányfő is kapott egyet Budapesten, a Visegrádi Négyek találkozóján. Bár a szlovák lapok olyasmit tartottak protokollellenesnek, ami nem volt az, a kézcsók Görög Ibolya nemzetközi protokollszakértő, tanácsadó szerint bizony az. Az volt szerinte az a szerdai kézcsók is, ami Angela Merkel kancellár jobbját illette. Görög Ibolya a VH-nak elmondta: Németországban a legjobb esetben is mosolyt fakaszt az ilyen cselekedet, ugyanis arrafelé ez nem szokás. Még „civil” férfi és nő találkozásakor sem, legfeljebb olykor Bajorországban, ami közel van Ausztriához. A mai kézcsók ugyanis a tegnapi Osztrák-Magyar Monarchia utódállaimainak és a keleteurópai vonzáskörzet, mondjuk Lengyelország, Románia, Ukrajna szokása. Politikuséknál azonban itt sem protokollszerű egy hivatalos találkozón. A diplomáciai életben majdhogynem tilos! Egy kormányfő ugyanis itt kollégájával, a másik miniszterelnökkel, kancellárral találkozik, azt köszönti. Még akkor is, ha az történetesen ellenkező nemű. Vla gyi mir Putyin például – aki az egykori NDK-ban dolgozott régen KGB-tisztként, nagyon ad az etikettre – soha nem csókol kezet az NDK-beli születésű Merkelnek. ( ....) A kézcsók valójában már nem igazi csók, csak egy jelkép, amellyel csínján kell bánni. Például nem szabad a nő kézfogásra nyújtott kezét felkapni, s rácuppantani. Legfeljebb a csípőmagasságban kinyújtott kezet tá - volról mellig emelni, s arra csupán ráhajolni, szájjal nem érinteni. "

www.vhirek.hu/izles/egy_kezcsok_es_mas_semmi

7 siposdr 2013. október 26. 17:00

@Kincse Sz. Örs: nem misziszt mondott, hanem madámot, a több stimmel.

6 blogen 2013. október 26. 16:15

@El Vaquero: A magyaroknak nincsenek, a magyar államrezon évtizedes kontraszelekción van túl. A bürokrácia titulusai mögött már szakmai tartalom helyett csak haver van.

5 El Vaquero 2013. október 26. 15:41

@Sultanus Constantinus: tájékozódnak ők. Az ilyen utazó állami vezetőknek külön kommunikációs és protokollos embereik, fizetett szakértőik vannak, akik betanítják őket, hogy hogyan kell viselkedni azon a helyen, ahová készülnek, mit szabad tenni/mondani és mit nem. Az megint más, hogy a diák néha nem figyel, vagy izgul az esemény közben, próbálja magát adni a szituációban, és elfelejti, hogy mit is tanítottak neki. Nem vagyok diplomata, de az ilyen bakik biztos nem ritkák a mindennapi diplomáciai gyakorlatban. Különösen a fejlődő országokban, ahol a politikusok eleve szakképzetlenek minden téren, így diplomáciailag is, és nem megszokott náluk, hogy járják a világot és viselkednek. Őket talán nem is érdekli, hogy hogyan kéne viselkedni.

4 Sultanus Constantinus 2013. október 26. 15:06

Szerintem ilyen magas diplomáciai szinteken eléggé nagy szégyen, ha valaki nem ismeri az adott ország szokásait és felkészületlenül megy oda (annál is inkább, mert nem hiszem, hogy nincsenek körülötte ezzel foglalkozó szakértők, tanácsadók stb.)

Az még megbocsátható, ha egy turista nem tud viselkedni külföldön, mert nincs tisztában vele, mit illik, mit nem (nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni, pl. vannak országok, ahol nem illik "jó étvágyat" kívánni, vagy pl. nem szokás éppen, hogy megismert emberek magánéletéről, családjáról kérdezősködni, szemben Magyarországgal, ahol ezzel kezdi mindenki, mert itt ez természetesnek számít sok embernek), de véleményem szerint még egy egyszerű embernek is illene legalább minimális szinten tájékozódnia ezekről a dolgokról, ha külföldre megy.

3 Kincse Sz. Örs 2013. október 26. 14:49

@El Vaquero: én is emlékszem erre az esetre - ha minden igaz, Szabad György volt a "merénylő", aki széles mosollyal tessékelte beljebb a királynőt: "diszvéj, misziz"... (vagy valami hasonlóan frappáns protokollmegoldással).

2 Roland2 2013. október 26. 12:28

Ha Orbán legközelebb egy muszlim politikusnővel találkozna, annak nemhogy kézcsókot, de még kézfogást sem adhatna ( ha csak nem a nő kezdeményezi először ).

Egyébként ez a kézcsókolásos dolog kissé behízelgő,anakronisztikusan sznob dolognak tűnik, nem tudom, h. a magas szintű diplomáciában mennyire alkalmazott szokás még.

1 El Vaquero 2013. október 26. 10:30

Mindjárt az elején adja magát a kérdés, hogy a protokoll-t miért kell két l-lel írni? Azért mert német átvétel lenne, és a németül két l-lel írandó? Egyébként meg protokollfeszültség a fenét. Igaz, hogy az állami méltóságokat, ha külföldre látogatnak felkészítik protokollból, de ha megszegik, akkor sem lesz semmilyen világégés, legfeljebb a másik fél kicsit megsértődik, meg elkönyveli az előbbi bunkónak. Vagy esetleg átcsaphat megértésbe is, mert a sértett fél tudja, hogy az a másik balfasz több ezer km-ről jön, és lehet ott ez a szokás.

 

Egyébként így volt ez Szekönd Bözskével is, mikor a Parlamentbe látogatott 2000 környékén, akkor külön kiképezték a fogadóbizottságot, hogy hogyan kell az angol királynővel viselkedni, hogy pl. köszöntésképpen hajoljanak meg előtte, meg ne másszanak bele a képébe pókember módjára. Persze az őt elsőként fogadó házelnök (már nem emlékszem, hogy akkor ki volt) csak nem bírta ki, hogy ne ugorjon Lizike nyakába, ne taperolja le és nyálazza össze mindjárt az első másodpercben, mint egy kiéhezett, kajáért hálás kóbor kutya, de botrány nem lett belőle. Bözske biztos megilletődött, de nem vitték utána kórházba fertőtlenítésre, és újraéleszteni sem kellett.

 

Nem kell a párhuzamokért messzire menni. Elég arra a Kádár-Brezsnyev smárolásra gondolni, ami most már minden történelemkönyvben benne van. Jó, mi is keleti tömb voltunk, meg alárendeltek, de nálunk azért ez mégse szokás azóta sem. Sőt, ezt a szovjet elvtársi smárolást még Nixon sem úszta meg. Nem lesz mindenből feltétlenül botrány, ahhoz eleve kell egy eleve majdnem tele pohár.

Információ
X