nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maradi ideológia modern technikával – a tálibok és az internet

A tálibok szigorú afganisztáni uralma – 1996-2001 – alatt tilos volt a televízió, a zene és a mozi, de az iszlamisták ma már a modern technológia minden eszközét bevetik afganisztáni harcukban.

MTI | 2011. május 18.
|  

Honlapok, elektronikus levelezés, Facebook és újabban a Twitter – a tálibok ma már a modern és „hitetlen” technológia nyújtotta minden lehetőséget kihasználnak.

„Isteni áldásnak tekintjük a modern technikát, például az internetet” – mondta Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője. „Ha az iszlámnak megfelelő módon használjuk” – teszi azért hozzá, mindamellett nem kívánva taglalni a tálibok nyilvánvaló szemléletváltását a hatalomból való 2001-es elűzetésük óta.

A lázadók május 12-én küldték el első Twitter-üzenetüket angolul – „Az ellenséget Hak-e-Szafídnál megtámadtuk, 6 halott” –, de a táliboknak Zabihulla Mudzsahid szerint fél éve van Twitter oldaluk. „Tudjuk, hogy a Twitter igen népszerű hálózat Nyugaton, és hallatni akarjuk a hangunkat” – magyarázta a szóvivő. – A nyugatiak velünk kapcsolatban csak a megszállók hangját hallják, mostantól megismerhetik a valós tényeket.”

A tálibok Twitter-oldalán – @alemarahweb (emiratweb) – naponta több üzenet jelenik meg, többségében pastu nyelven. Mohammed Zia Bomia, a kabuli Mahal sajtóügynökség igazgatója szerint a tálibok többnyire új tagok toborzására használják a modern technológiát. A tálibok Facebook-oldala az év eleje óta zárva van Zabihullah Mudzsahid szerint, de számos hívük egyéni oldalakon osztja meg az értesüléseket egymással.

Az Afganisztáni Iszlám Emirátus (ez volt az afgán állam hivatalos neve a tálibok idején) honlapjának több internetes címe van és közleményeket, követeléseket, időnként túlzó, néha hamis jelentéseket tesznek rajta közzé, angol, pastu, dari és urdu nyelven. Láthatók rajta ellenőrizhetetlen videofelvételek is feltételezett támadásokról, illetve a nemzetközi és az afgán erők állítólagos áldozatairól.

Az afgán felderítésnél (NDS) elmondták: megpróbáltak fellépni a tálibok internetes jelenléte ellen. „Próbáltuk megakadályozni a nemzeti érdekeinkkel és az alkotmánnyal ellentétes propagandatevékenységüket, de a különböző honlapok szinte kivétel nélkül külföldi szerverekről működnek” – magyarázta Luftulla Masal, az NDS szóvivője.

Megfigyelők figyelmeztetnek: a korszerű technika nem leplezheti el a tálibok maradi ideológiáját. „Igen világosan beszélnek céljaikról: meg akarják ragadni a hatalmat, véget akarnak vetni a jelenlegi demokratikus rendszernek, és be akarját vezetni az iszlám törvénykezés, a saría általuk elfogadott változatát – fejtette ki Szedikulla Tauhidi afgán médiaelemző.  – Bizonyosak lehetünk abban, hogy ugyanúgy viselkednének, ha visszakerülnének a hatalomba és betiltanák a modernség és a szabadság minden jelét.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X