nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már nem feltétel az államnyelv

Örményországban mostantól már nem kell igazolni az államnyelv ismeretét az örmény állampolgárság megszerzéséhez.

nyest.hu | 2011. szeptember 20.
|  

Örményország a leghomogénebb nemzetállamok közé tartozik. A mintegy 3 milliós ország 98 százaléka etnikailag örmény. Ez többek között a Szovjetunió felbomlása utáni örmény-azeri konfliktusnak köszönhető, aminek következtében a korábban legnagyobb kisebbségnek számító azeriek szinte mind elhagyták az országot. Az orosz lakosság is elenyésző, egyedül a jazidi kurdok aránya éri el az egy százalékot.

Örményország lakossága ugyanakkor igen nagy nyomás alatt van, hogy elhagyja az országot. A gazdaság a teljes összeomlás szélén áll. 2009-ben 15 százalékkal csökkent a termelés, és a Forbes magazin a világ második legrosszabb gazdasága címmel ajándékozta meg az országot 2011-ben.

Az örmény diaszpóra már így is az egyik legnagyobbnak számít az anyaország méretéhez képest. Az országon kívül még 8 millió örmény származású ember él szerte a világban, a legnagyobb közösségek Oroszországban, Iránban, az USA-ban, Franciaországban és Libanonban.

Az örmény diaszpóra... (nagyítható)
Az örmény diaszpóra... (nagyítható)
(Forrás: wikimedia commons / Aivazovsky)

Örményország korábbi állampolgársági rendelete nem segítette elő a diaszpóra hazatelepülését. Az állampolgárság megszerzésének ugyanis feltétele volt egy örmény nyelvű vizsga az örmény alkotmányból. A diaszpórában élő örmények nyelvtudása azonban minden generációval csökken. A nyelvtudási elvárás eltörlésétől azt várja az ország, hogy nagyobb számban települnek majd haza idegenbe szakadt nemzettársaik, amitől egyben a gazdaság fellendülését is remélik.

Forrás:

News.am: Armenian language skills not necessary for Armenian citizenship

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. szeptember 20. 21:31

Főleg az amerikai örmények re-integrálása lenne fontos. Sajnos, éppen az amerikai örmények néznek kicsit lenézően az örményországi örményekre. (Helyszíni tapasztalat alapján mondom). A "skízis" meglehetősen szomorú.

Információ
X