nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már 500 kiemelt szócikk a Wikipédián

Megszületett a magyar nyelvű Wikipédia 500. kiemelt, azaz igen magas színvonalúnak minősített szócikke.

ITcafé | 2010. június 21.
|  

A magyar nyelvű kiadásban körülbelül 300 címszóra jut egy kiemelt, azaz igen magas színvonalúnak tartott anyag. Június 17-én megszületett a magyar Wikipédia 500. kiemelt szócikke, amely az Apollo–13 űrrepülésről szól. A kiemelt szócikkek a Wikipédia legszínvonalasabb írásai, csak az a szócikk nyerheti el ezt a minősítést, aminek formáját, stílusát, tartalmát, objektivitását nem éri kifogás. A magyar enciklopédiának jelenleg mintegy 160 000 szócikke van, azaz nagyjából háromszáz szócikkre jut egy kiemelt (viszonyításképpen az angol Wikipédiában mintegy 1400 cikkre jut egy), amely a cím előtt megjelenő kis csillagról ismerhető fel. A legváltozatosabb témákban születnek ilyen cikkek, a modális logikától az Asperger-szindrómán át a Doktor House tévésorozatig.

Az Apollo–13 az ötödik az Apollo-programmal foglalkozó olyan cikkek közül, melyek elnyerték ezt a fokozatot. A kiemelt cikkek száma folyamatosan nő annak ellenére, hogy a kiemelés kritériumai is folyamatosan fejlődnek, és azok a régen kiemelt anyagok, melyek a mai kritériumoknak már nem felelnek meg, elvesztik címüket. 2010-ben eddig 12 cikk jutott erre a sorsra.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. A tudástár 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X