nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cicero és a facebook
A Facebook újra életre kelti a latint

A Facebook jelenleg összesen 70 nyelven szolgálja ki felhasználóit a világ minden táján. Nemrégiben a latinnal is bővült a kör, a halottnak tekintett nyelv így újra éltre kel - olvasható a Facebook hivatalos blogján.

nyest.hu | 2009. október 6.
|  

Amikor latin szövegre bukkanunk, az legtöbbször kőbe van vésve: egyetemek előcsarnokában, kormányépületek oromzatán vagy a katedrálisok falain. E nyelv szinte mozdíthatatlannak tűnik. Ennek ellenére október 2-ától kezdve a halottnak hitt nyelv újból életre kel a Facebook oldalain.

A Facebooknak mindig is fő célkitűzései közé tartozott, hogy a szolgáltatás annyi nyelven legyen elérhető, ahány nyelven az csak lehetséges. A listára szintén nemrégiben felvett azeri, feröeri, grúz és nepáli nyelvek mellett mostantól latinul is elérhetők lesznek a népszerű közösségi portál szolgáltatásai.

„A latin megjelenése a Facebookon talán segíthet a latint tanuló diákok számára, hogy csökkenjen a távolság köztük és e tekintélyt parancsoló nyelv között.” – írja Elizabeth Linder, a Facebook hivatalos blogján, aki szerint a latin gyakran tűnik a tanulók számára egyfajta távoli, ködös dolognak. Még a latintanárok által előírt olvasmányok – Cicero, Démoszthenész, Caesar és Vergilius – is az elkülönülés levegőjét hordozzák. Miközben az élő nyelvek tanulói gyakorolhatnak beszélgetések, filmek és cserevakációk segítségével, a latint tanulók számára nem marad más, mint poros régi szövegek. Mindez megváltozik azzal, hogy a diákok mai tartalmakat érhetnek el latinul néhány kattintással.

Információ
X