nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újságíró-gyilkosságok, sajtószabadság

Egy afrikai eseményre emlékezve ma ünneplejük a Sajtószabadság Nemzetközi Napját. A meggyilkolt újságírók száma továbbra sem csökken.

nyest.hu | 2010. május 3.
|  

19 évvel ezelőtt Namíbia fővárosában, Windhoekben afrikai újságírók egy öt napos konferencián vitatták meg a 80-as évek afrikai politikájának hatását az újságírásra. A konferencia végén az összegyűlt újságírók kiadtak egy a sajtószabadság elveit összefoglaló fogalmazványt, a Windhoek Deklarációt.

A sajtószabadság ügye mindenhol fontos, de a harmadik világban különösen, mert ott évente egyre több újságírót ölnek meg politikai véleményének közlése miatt.  A háborús Irakban például 37 újságírót gyilkoltak meg csak az elmúlt négy évben. Ezért is választotta az ENSZ a Windhoek Deklaráció napját a sajtószabadság világnapjává még 1991-ben.

Ezen a napon adják ki az 1986-ban meggyilkolt kolumbiai újságíróról, Guillermo Cano Isazaról elnevezett Sajtószabadság Díját is immár 14. éve. A Sajtószabadság Európai Chartája tavaly készült el, szövege pedig itt olvasható kilenc nyelven (magyarul egyelőre még nem).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X