nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maja színházat tártak fel

Ezerkétszáz éves maja színházat tártak fel Mexikóban, Chiapas tartományban, a Plan de Ayutla régészeti helyszínen – olvasható a Discovery News hírei között.

MTI | 2012. szeptember 9.
|  

„Egyedülálló színházról van szó, amelyet a fellegvárban, 42 méteres magasságban fedeztünk fel. A színpadot palotaegyüttes vette körbe” – mondta el Luis Alberto Martos López, a régészeti projekt igazgatója. Ismertetése szerint az északi fellegvárban lévő helyszínt minden oldalról épületek vették körül, amelyeket Kr.e. 550 és Kr.e. 250 között emeltek. Kr.u. 850 táján az egyik épület 8 méteres homlokzatát ledöntötték, hogy kinyissák a teret és egyfajta hangvetőt hozzanak létre. „Ez különbözik minden más színháztól: míg a többi hasonló létesítmény tömegek szórakoztatására szolgált, ennek a nézőterén maximum százhúszan fértek el” – jegyezte meg a régész.

Az amfiteátrum mellett sípokat és okarinákat, valamint a maja isteneket ábrázoló szobrokat tártak fel. Luis Alberto Martos López meggyőződése szerint a létesítményt az elit tagjai arra használták, hogy legitimálják hatalmukat politikai színműveket előadva a helyi közösség kiválasztott tagjai előtt. A létesítmény egyfajta politikai nagygyűlések színhelyéül is szolgált.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X