nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarország „névjegykártyája”

Hungary in Maps (Magyarország térképekben) címmel angol nyelvű atlasz jelent meg, mely új szemlélettel igyekszik bemutatni az országot.

MTI | 2009. november 19.
|  

A szakszerű magyarázatokkal kiegészített 172 színes térkép és diagram, az 52 táblázat napjaink Magyarországának új szemléletű megközelítését kínálja. A könyv bemutatja Magyarország történelmét, helyét a világban és Európában. Foglalkozik egyebek közt az etnikai szerkezettel és az államszervezet stabilitásával, változásával, a természeti veszélyforrásokkal, földrengésekkel, a sürgető árvízvédelmi és vízgazdálkodási feladatokkal, a környezetvédelem helyzetével, a nemzetközi környezetvédelmi konfliktusokkal. Elemzi az általános népességcsökkenést, a népesség elöregedését, a fokozódó munkanélküliséget, a magyarországi roma népesség és a magyar kisebbségek helyzetét. A kötet bemutatja a városfejlődés új jellemzőit, a piacgazdaság következtében előálló ellentétes gazdasági és társadalmi folyamatokat, a privatizációt, a külföldi tőkebefektetések beáramlását, az ásványkincsek kitermelésének jövőjét, az energiatermelés és -ellátás gondjait, a szolgáltatások növekvő területi koncentrációját Budapesten és a turizmusipart.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára méltatásában rámutatott, hogy a kötet, amely az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete által megjelentetett atlaszsorozat legutóbbi darabja, a rendszerváltás 20., a NATO-csatlakozás 10., illetve az EU-tagság 5. évfordulója tiszteletére jelenik meg.
Kocsis Károly, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese ismertetőjében elmondta, hogy a sorozat öt éve indult az akadémia támogatásával. 2004-ben látott napvilágot az első, Délkelet-Európáról szóló kötet, amelyet angol és magyar nyelven jelentették meg, tavaly pedig az Ukrajnának szentelt angol nyelvű atlasz.
Az igazgatóhelyettes szerint a maga nemében egyedülálló kiadványról van szó, amely egyesíti a témában az utóbbi évtizedekben megjelent könyvek és atlaszok jellemzőit. Világos és átfogó képet nyújt a mai Magyarországról, köszönhetően a földrajztudomány, demográfia, közgazdaságtan, történelem, geofizika, földtan, hidrológia, meteorológia, talajtan és más földtudományok legújabb kutatási eredményeit felvonultató kiváló szerzőgárdának (a kötetet 35 szakember jegyzi).
A Hungary in Maps révén megismerhető, hogyan „versengtek különböző régiókért a telekommunikációs cégek és bankok, miért jönnek ide a külföldi turisták, és mi vonzza a magyarokat, ha útra kelnek” – fogalmazott Kocsis Károly.
Azt példázva, hogy mennyire aktuálisak a kötetben szereplő adatok, elmondta, hogy a településszerkezetet ábrázoló térképen már szerepelnek az év derekán városi rangot elnyerő települések. A diplomáciai kapcsolatokat ismertető térképen feltüntették azokat a változásokat, amelyek csak szilveszterkor lépnek életbe. Megjegyezte, hogy vannak olyan magyar diplomácia képviseletek, amelyek jelenleg még működnek, ám jövőre bezárják őket - a kiadvány ezeket is számba veszi.
Az igazgatóhelyettes szerint a 2500 példányszámban megjelent atlasz Magyarország „névjegykártyája” kíván lenni. Az angol nyelvű kiadványnak elsősorban a magyar külképviseletek és a Magyarországon akkreditált követségek vehetik jó hasznát, de mint az országot bemutató, átfogó mű információforrásként szolgálhat az érdeklődő olvasóknak, a nemzetközi tudományos közösség számára pedig európai és globális kitekintésű tájékoztatást nyújt az ország előtt álló kihívásokról.

Információ
X