nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarország kész módosítani a médiatörvényt

Ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Budapesten külföldi újságíróknak a Reuters jelentése szerint.

MTI | 2011. január 6.
|  

A miniszterelnök ugyanakkor az AFP francia hírügynökség szerint visszautasította a törvény francia és német bírálatát, s jelezte, hogy semmit nem változtatnak a vitatott jogszabályon, amíg a többi európai ország nem teszi meg ugyanezt a saját idevágó törvényeivel.

„Az Európai Unió tagja vagyunk, és vannak játékszabályok" – mondta a kormányfő. Mindazonáltal ismét kijelentette, hogy az új magyar médiatörvény összhangban van az EU más tagjainak hasonló jogszabályaival, olyan országokéival, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia.

„Kétlem, hogy találna bárki bármi olyat a mi törvényünkben, ami ne szerepelne más EU-tagállamok médiatörvényeiben" – jegyezte meg a kormányfő a Reuters szerint.

Orbán Viktor, aki külföldi újságírókkal találkozott a soros magyar EU-elnökség nyitánya alkalmából, azt mondta az AFP szerint, hogy „nem Franciaország vagy Németország dolga ítélkezni arról, megfelel-e egy nemzeti jogszabály az Európai Unió szabályainak, hanem az Európai Bizottságé".

„Természetesen, Magyarország elfogad bármilyen az EU által indított eljárást – mondta. – De, ha a magyar médiatörvénynek ezt a passzusát módosítani kell, akkor Franciaországban, Németországban és Hollandiában is meg kell változtatni az ottani médiatörvényeket, mivel semmi olyan nincs az általunk alkotott jogszabályban, ami ne lenne az ő médiatörvényükben" – idézte Orbán Viktor szavait a brit és a francia hírügynökség.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „a diszkrimináció-mentesség a legfontosabb elv Európában". „Ezért nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy azt mondják, hogy a magyar törvényt valamilyen vonatkozásban meg kell változtatni, miközben más országoknak ugyanazt a vonatkozást nem kell módosítaniuk".

„Úgy vélem, hogy az a mód, ahogyan a francia és a német kormány reagált ebben a vitában, túlságosan is elsietett és szükségtelen (volt)" – mondta. „A jogszabály pontos ismerete nélkül egyetlen országnak sincs joga bírálni minket, s megszabni nekünk, hogy mit tegyünk" – idézte szavait a dpa német hírügynökség. „Elégedettségét" hangoztatta ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy szerinte a német kormány mérsékelte bírálatát a témában tett első, decemberi nyilatkozataihoz képest. „Ugyanezt várom a francia kormány részéről is" – tette hozzá.

„Nem emlékszem rá, hogy Magyarország valaha is bírálta volna a francia médiatörvényeket" – mondta. Egyúttal megemlítette az AFP jelentése szerint, hogy Magyarországon – Franciaországgal ellentétben – nincs olyan jogszabály, amelynek értelmében a kormány nevezhetné ki a közszolgálati televízió elnökét. „És én sohasem mondtam, hogy ez egy antidemokratikus törvény lenne" – húzta alá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X