nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar nyelvű okiratért bírságolták meg

Mind a marosvásárhelyi 2. számú általános iskola igazgatója, mind a helyi rendőrség főnöke úgy véli, jogszerűen járt el Horváth-Kovács Ádám ügyében. A marosvásárhelyi férfi gyermeke iskolájában szeretett volna magyar nyelvű iratot iktattatni, mire bekísérték a rendőrségre, és megbírságolták.

MTI | 2012. február 16.
|  

Gyanús, hogy a rendőrfőnök nevét elírták, mivel kizárólag magyar nyelvű oldalakon bukkan fel. (A szerk.)

Példásan intézkedtek és dicséretben részesültek azok a marosvásárhelyi rendőrök, akik kedden Horváth-Kovács Ádám ügyében jártak el – jelentette ki az MTI-nek Valentin Bertfelean, a rendőrség főnöke.

Mint elmondta, az 112-es sürgősségi hívószámra érkezett kedden riasztás arról, hogy egy férfi illetéktelenül behatolt az iskolába. A riasztást a rendőrség valamennyi egysége megkapta, ezért történt az, hogy hat rendőr is egyszerre érkezett a helyszínre. Bertfelean utalt arra: Romániában is volt már rá példa, hogy idegen behatolók veszélyeztették egy-egy iskola tanulóinak a testi épségét. Kijelentette, a legkisebb kiszabható bírságot rótták ki Horváth-Kovácsra, aki maga is elismerte vétkességét. A rendőrfőnök szerint csak a törvényt alkalmazták. Visszautasította, hogy egyesek etnikai színezetet próbálnak adni a történetnek.


Codruţa Băciuţ, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, ő kérte a rendőrség sürgős beavatkozását. Mint mondta, ezt azért tette, mert Horváth-Kovács nem tartotta be az iskolába való belépésre vonatkozó szabályokat: sem az ügyeletes diáknál, sem az iskola titkárságán nem igazolta magát. Az igazgatónő ugyanakkor elismerte, hogy ismeri Horváth-Kovács Ádámot, aki az iskola szülői bizottságának is tagja. Azt is megerősítette, hogy beszélgetett a férfival, akit arról próbált meggyőzni: fordítsa le románra az iktatandó dokumentumot. Az igazgatónő szerint az intézmény felelős vezetőjeként nem járulhatott hozzá egy olyan irat iktatásához, amelynek a tartalmát nem ismeri. Băciuţ nem kívánta kommentálni azt a tényt, hogy az iskola épületében az iktatandó dokumentumról vitatkozott Horváth-Kováccsal, és a rendőrséget azt követően riasztotta, hogy nem sikerült megegyezniük.
Az igazgatónő hangsúlyozta, szó sincs bosszúállásról, ő mindig is az iskola érdekeinek rendelte alá cselekedeteit.

Horváth-Kovács Ádám kedden délelőtt egy magyar nyelvű adománylevelet próbált iktattatni, amely azt rögzítette, hogy a magyar szülők egy csoportja szülői adományként készíttette el és tűzte ki az iskola folyosóin a kétnyelvű táblákat. Korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta az intézményt a kétnyelvű feliratozás elmulasztása miatt.

Lemondásra szólították fel

Lemondásra szólította fel a magyar nyelvű irat iktatását megtagadó marosvásárhelyi iskola igazgatóját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A Székelyhon portál tájékoztatása szerint Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Kolozsvári Zoltán, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője és Csegzi Sándor alpolgármester közös sajtótájékoztatón nyomatékosította, távoznia kell tisztségéből Codruţa Băciuţ iskolaigazgatónak. Kijelentették, az igazgatónő viselkedése elfogadhatatlan, és a helyzet nem megfelelő kezelésével bebizonyította, hogy nem képes ellátni a tisztségét. Hozzátették, ez ügyben konzultálnak a városvezetéssel, illetve a Maros Megyei Főtanfelügyelőséggel.

„Nem ez az egyetlen iskola, ahol ilyen problémák vannak. Ez nem politikai ügy, hanem minden marosvásárhelyi személyes ügye” – fogalmazott Benedek. Hozzátette, az Országos Diszkriminációellenes Bizottság korábban már megbírságolta az intézményvezetőt a kétnyelvű táblák hiánya miatt. Botrányosnak találta, hogy amikor valakik jószántukból felszerelték a táblákat, az igazgatónő feljelentette, és rendőrökkel kísértette ki a szószólójukat.

A Bernády akciócsoport – amely Bernády Györgyről, Marosvásárhely egykori híres polgármesteréről neveztetné el az intézményt – közölte, feljelentik az igazgatónőt hatásköre túllépése miatt, és Codruţa Băciuţ mellett Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes lemondását is kérik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X