nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar mise – tíz éve

A római Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tíz éve minden kedd reggel magyar nyelven mutatunk be szentmisét.

MTI | 2014. október 12.
|  

Évfordulóját ünnepelte kedden a Szent Péter-bazilika altemplomában levő Magyarok Nagyasszonya-kápolna, ahol 2004 óta rendszeres a magyar nyelvű szentmiseszolgálat – mondta el Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész az MTI-nek nyilatkozva. A jubileumi szentmisét a Vatikánban dolgozó Kovács Gergely atya, pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője mutatta be.

A Magyarok Nagyasszonya-kápolnában tíz éve minden kedd reggel magyar nyelven mutatunk be szentmisét. Ez eddig 514 misének felelt meg, amelyeket több mint 1500 pap celebrált, és 12 ezer hívő vett részt rajtuk: Rómában és Olaszországban élő magyarok, Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről, valamint a világ számos más országából, többek között Angliából, Argentínából, Ausztráliából, Németországból, Norvégiából és Svédországból érkezett magyarok – közölte a különböző olasz városokban élő magyar közösségek lelki gondozójaként ismert Németh László atya, a római Szent István Alapítvány elnöke.

Az 1980-ban épített vatikáni magyar kápolna annak az egykori magyar zarándokháznak és kápolnának az utódja, amelyet még Szent István korában emeltek a Szent Péter bazilika mellé. Ezeket 1776-ban lebontották. A Szent Péter bazilika altemplomában található nemzeti kápolnák sorában a magyar esik a legközelebb a főoltárhoz. A Magyarok Nagyasszonya-kápolna oltáránál a Madonna és Szent István szobra áll, Varga Imre szobrászművész alkotásai. A kápolna falát díszítő magyar szentek és boldogok domborművei közül a két legutolsó az 1997-ben boldoggá avatott Apor Vilmos püspököt és a „szegények orvosát” a 2003-ban boldoggá avatott Batthyán-Strattmann Lászlót ábrázolja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X