nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fel nem vételi vizsga

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közleményben tiltakozott az újvidéki egyetem jogi karánál amiatt, hogy a napokban lebonyolított magyar nyelvű írásbeli felvételin magyar nyelv és irodalom helyett szerb nyelv és irodalomból kellett vizsgázniuk a diákoknak.

MTI | 2012. július 10.
|  

A Korhecz Tamás elnök által jegyzett közleményben az MNT követelte a jogi kartól, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven felvételiző diákoknak, hogy újból letehessék a felvételi vizsgáta sokéves jogszerű gyakorlat szerint: magyar irodalomból és nyelvtanból  –  jelentette a Vajdaság Ma hírportál.

Az MNT emlékeztetett arra,a 2001-es tartományi képviselőházi rendelet meghozatala óta, a jogi karon (is) magyar nyelv és irodalomból felvételizhetett mindenki, aki anyanyelvén tanult a középiskolában. Ez a gyakorlataz esélyegyenlőséget biztosította a fiatalok számára, hiszen nehezen képzelhető el, hogy szerb nyelvből és irodalomból egyenrangúan készülhet fel az a tanuló, aki tizenkét éven át magyar nyelvet és irodalmat tanult heti öt órán keresztül azzal a diákkal, aki ugyanennyi órában szerb nyelvet és irodalmat tanult” – írta az MNT.


A szervezet hozzátette,a probléma súlyát csak növeli, hogy a jogi kar minderről egyáltalán nem tájékoztatta sem a nyilvánosságot, sem a diákokat, sem az MNT-t, amely a felvételi felkészítőjét is a magyar nyelven megírt vizsgatételek alapján tartotta meg.

A szerbiai nemzeti tanácsok a kisebbségi autonómia legfőbb szervei. Széles körű javaslattételi és véleményezési joggal bírnak, sőt esetenként önállóan is dönthetnek az adott kisebbség kulturális és oktatási ügyeiben, valamint az anyanyelvi tájékoztatás és a nyelvhasználat kérdéseiben.

A magyar kormány tiltakozik

A magyar kormány megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Újvidéki Egyetem jogtudományi karán – az elmúlt tíz évben jól működő gyakorlattól eltérően – a magyar diákok magyar nyelven, de szerb nyelvből és irodalomból tehettek csak felvételi vizsgát – írta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kereszténydemokrata politikus leszögezte: a jogtudományi kar erről nem értesítette a felvételizőket, így a magyar diákok – önhibájukon kívül – a vártnál rosszabb eredményeket értek el a felvételi vizsgán, ami miatt egyetlen jelentkező sem jutott be a költségvetésből finanszírozott képzésbe.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése érdekében a magyar kormány elvárja, hogy az Újvidéki Egyetem jogi kara, a középiskolai tanulmányaikat anyanyelvükön folytató diákok számára tegye lehetővé a felvételi vizsga újbóli lefolytatását – a korábbi évek mintájára – magyar irodalomból és nyelvtanból – olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X