nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar érettségi Székelyföldön

Közel kétszáz fővel indult be az oktatás az elmúlt hét végén a magyarországi Kölcsey Ferenc Gimnázium felnőttoktatási, levelezői munkarend szerint működő, Csíkszeredába kihelyezett gimnáziumi osztályaiban.

MTI | 2012. október 2.
|  

A Székelyhon portál közlése szerint a diákok számára ingyenes oktatási formára olyan 18 év fölötti fiatalok jelentkeztek, akik megszerezték a magyar állampolgárságot, vagy akik a magyar állampolgársági eskü előtt állnak. A Magyarországon bejegyzett SZILTOP Nonprofit Kft. által működtetett Kölcsey Ferenc Gimnázium magyar állami normatív finanszírozással tartja fenn magániskola-hálózatát, amelybe a csíkszeredai képzés is beilleszkedik.

Szilasi György, a SZILTOP Nonprofit Kft. ügyvezetője a Székelyhon portálnak elmondta, a gimnázium a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában bérel helyiségeket és havonta egy alkalommal, egy szombati napon reggeltől estig tart konzultációt a diákok számára. A levelezőközpont Vásárosnaményben van, a tanárok többsége Magyarországról utazik Csíkszeredába a konzultációkra. A képzés során elsősorban az otthoni felkészülésre alapoznak. Ehhez interneten juttatnak el tananyagot a diákoknak, de a szombaton lezajlott tanévnyitón több mint ezer magyar nyelvű tankönyvet is kiosztottak.


Szilasi György tájékoztatása szerint a korábbi romániai középiskolákban végzett tanulmányokat elismerik, így vannak, akik egyenesen a tizenkettedik osztályba iratkozhattak be, és a tanév végén már érettségizhetnek. Hozzátette, az első oktatási nap tapasztalatai után a tanárok úgy vélték, jók a diákok alapismeretei, van mire építeni. Az ügyvezető megjegyezte, mindent el fognak követni azért, hogy a gimnázium diákjai helyben érettségizhessenek és ne kelljen ezért Magyarországra utazniuk.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium Csíkszeredában indított levelező tagozatos képzése tananyagában a román nyelv is szerepel. Ezt helybéli tanár tanítja. Szilasi György közölte, románból a magyarországi érettségi szabályai szerint, mint második nyelvből kell érettségizniük a diákoknak.

Szilasi György elmondta, nem akarnak a helyi középiskolákkal versenyezni, oktatási ajánlatuk felnőtteknek szól.Mi második esélyként szoktuk emlegetni az oktatásunkat, ez azoknak szól, akiknek már van munkahelyük, családjuk vagy esetleg épp munkanélküliek, és be szeretnék fejezni vagy folytatni akarják tanulmányaikat” – nyilatkozta a Székelyhon portálnak az ügyvezető.  Tájékoztatása szerint a Székelyföld számos településéről beiratkozott diákok átlagéletkora 28-30 év között van, mintegy fele-fele arányban nők és férfiak. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X