nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ma van a Törülközőnap

Május 25-én ünnepli a világ Douglas Adams tiszteletére a Törülközőnapot (Towel Day). De miért fontos tárgy a törülköző, és pontosan hogyan is kell megünnepelni ezt a napot?

nyest.hu | 2012. május 25.
|  

2001 óta minden év május 25-én „rendezik meg” világszerte a Törülközőnapot (Towel Day) Douglas Adams (1952–2001) angol író tiszteletére. A Törülközőnapon nincs más dolgunk, mint hogy magunkkal vigyünk egy törülközőt, bárhová is tartanánk az Univerzumban. De mi köze a törülközőnek Douglas Adamshez?

Boldog Törülközőnapot!
Boldog Törülközőnapot!
(Forrás: Wikimedia Commons / Julian Hammer / CC BY-SA 3.0)

A híres író ötrészes trilógiájában, a Galaxis útikalauz stopposoknakban (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) nagy szerepet kap ez a tárgy. Ford Prefect a Föld megsemmisülése előtt figyelmezteti barátját, Arthur Dentet, hogy mielőtt lelépnének az űrbe, mindenképp keressen egy törülközőt, és azt hozza magával. A többi dolog nem fontos. Miért pont a törülköző? – Mert a Galaxis útikalauz ezt írja:

Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó)

[Fordította: Molnár István]

Így már teljesen világos, miért fontos a törülköző, és hogy Douglas Adams rajongói miért ezzel a tárggyal emlékeznek a zseniális íróra. A Towel Day-nek saját honlapja is van, itt lehet olvasni, milyen akciókkal ünneplik világszerte ezt a napot. Úgyhogy, ha máskor nem is tartjuk magunknál, ma mindenképpen vigyünk magunkkal törülközőt!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X