nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lopott Descartes-levelet találtak Amerikában

Százhetven éve egy kleptomániás gróf lopta el, és most egy amerikai magánegyetemen bukkant fel René Descartes francia filozófus egyik levele.

MTI | 2010. február 26.
|  

Az 1641-es keltezésű levél kanyargós utat járt be, mielőtt a pennsylvaniai Haverford Egyetemen kötött volna ki. Az intézmény honlapján olvasható sorok szerint a levelet – más dokumentumok ezreivel együtt – 170 évvel ezelőtt Gugliemo Libri gróf lopta el a Francia Tudományos Akadémia épületéből.

A matematikus Libri a francia könyvtárakban őrzött kéziratok megőrzéséért felelős akadémiai testületének titkára volt. A gróf 1850-ben Franciaországból Angliába menekült, ahol gyűjtőknek és könyvkereskedőknek adta el az értékes dokumentumokat.
A több száz éves levelet egy holland kutató fedezte fel tavaly, méghozzá az interneten. A szakember ugyanis beszkennelt dokumentumokat nézegetett, így vette észre, hogy egy eltűnt Descartes-írásról van szó. Az egyetemet a holland kutató értesítette. Az intézmény rögvest jelezte, hogy visszaszolgáltatja a levelet.

Descartes, a modern filozófia és matematika jelentős alakja barátjának, Marin Mersenne atyának írta a levelet, amely a metafizikáról folytatott vitájuk egyik fejezetét jelentette.

Franciaország 15 ezer euróval hálálja meg az amerikai egyetem gesztusát.

Címkék: Kultúra, Levéltár, USA
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X