nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lombokon él az újonnan felfedezett bagoly

A helyiek már legalább száz éve tudnak a bagoly létezéséről, de mindeddig úgy vélték, hogy valamelyik ismert és elterjedt fajhoz tartozik.

MTI | 2013. február 16.
|  

Új bagolyfajt fedeztek fel amerikai és svéd tudósok Lombok indonéz szigeten: a madár sehol máshol nem honos, csak ott.  A PloS ONE online folyóiratban közölt leírás szerint a kutatók valójában nem is az új fajt keresték, hanem véletlenül azonosították, miközben egy másik éjjeli madarat tanulmányoztak.

„Meglepett, hogy ilyen sokáig rejtve maradt ez a madár a tudományos világ elől,  pedig megszokott látvány a szigeten, szinte minden részén megfigyelhető. A hangját is könnyű felismerni” – közölte George Sangster, a Svéd Természettörténeti Múzeum munkatársa.

  

A helyiek valóban már legalább száz éve tudnak a bagoly létezéséről, de mindeddig úgy vélték, hogy valamelyik ismert és elterjedt fajhoz tartozik. Az amerikai és svéd kutatók 1896-ig visszamenően átnézték a múzeumi mintákat és tudományos leírásokat, és azok alapján jöttek rá, hogy új fajról van szó.

A kis bagoly testét barna és fehér tollazat borítja, nagy szemei arany színűek. Éneke teljesen egyedülálló, a tudósok szerint egyetlen más társával nem keverhető össze. A nemzetközi csapat meggyőződése, hogy az új faj csak Lombokon él. A tudósok a Rinjani scops elnevezést javasolják jelölésére a szigeten magasodó Rinjani vulkán után.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X