nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egyik fülemen be...

De nem mindegy, hogy melyiken – derül ki az AlphaGalileo cikkéből. Egy friss olasz kutatás eredményei alapján ugyanis a jobb fülünkbe érkező utasításokat nagyobb valószínűséggel hajtjuk végre.

nyest.hu | 2009. július 7.
|  

Az olaszországi Chieti egyetemének két professzora, Dr. Luca Tommasi és Daniele Marzoli tanulmányaikban arról számoltak be, hogy az emberi kommunikációban hatékonyabbak azok a kérések, információk, amelyek a jobb fülbe érkeznek. A kutatás különlegessége, hogy míg a témával foglalkozó kísérletek eddig kizárólag steril környezetben zajlottak, az olasz tudósok most nagyon is életszerű közegben, éjszakai klubokban tesztelték a „jobbfülességet”, számol be az AlphaGalileo.

A jelenség okát egyébként valószínűleg abban kereshetjük, hogy a bal agyfélteke felelős a verbális (szóbeli) kommunikációért és a logikus gondolkodásért. Mivel működése az ellentétes oldalra irányul (a testünk jobb oldalát a bal, a bal oldalát pedig a jobb agyfélteke irányítja), ez magyarázhatja tehát, hogy a jobb fülünk „fogékonyabb” az emberi beszédre.

A két kutató három különböző társasági helyzetben gyűjtött vizsgálati adatokat. Megfigyelték, hogy zajos klubokban lezajló beszélgetésekkor a beszélők 72%-a a hallgatójának jobb fülébe magyarázott – ez pedig összhangban áll a korábbi laboratóriumi kísérletek eredményeivel is.

Talán még érdekesebb, hogy a második kísérlet során, amikor előbb értelmetlen szöveget mondtak az alanyoknak, majd amikor azok visszakérdeztek, és a kutatók egy világos kérdést tettek fel nekik (egy szál cigarettát kértek), a nők szinte kivétel nélkül jobb fülükkel fordultak a kérdező felé. A férfiaknál ugyanakkor nem volt ennyire jellemző ez a tendencia. A harmadik kísérletben pedig azt figyelhették meg a kitartóan kérdezgető tudósok, hogy több esetben jutottak cigarettához akkor, ha az alany jobb fülébe tették fel a kérdést.

Az olasz szakemberek cikkükben – amely a Naturwissenschaften online tudományos magazinban jelent meg – hangsúlyozzák: kutatásuk most már alapos bizonyítékkal szolgált arra, hogy társadalmi interakcióink „oldalfüggőek”. Ha pozitív választ szeretnénk tehát, korántsem mindegy, hogy beszélgetőtársunk melyik fülébe duruzsolunk bele.

Információ
X