nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindenki egyenlő?
Letartóztatták a nyelvi jogokért tüntetőket

Mauritániában már egy hónapja tartanak a zavargások a kormány arabizálási törekvései miatt. Az arab-párti politika ellen demonstráló fekete diákok közül most majdnem két tucatnyit le is tartóztattak.

nyest.hu | 2010. április 18.
|  

Már több mint egy hónapja tartanak az összecsapások a nyugat-afrikai Mauritániában, amióta március elsején az ország kulturális minisztere és miniszterelnöke az ország arabizálására szólította fel a nemzetet. A volt francia gyarmatnak eddig is az arab volt a hivatalos nyelve, de a 30 százalékot kitevő fekete lakosok inkább a kisebb helyi nyelveket vagy a franciát beszélik, és ellenállnak az arab nyelv térhódításának.

Mauritániai látkép
Mauritániai látkép
(Forrás: Wikimedia Commons)

Mauritániában az elit az arab-berber lakosok közül kerül ki, de a jelentős fekete lakosság olyan helyi afrikai nyelveket beszél, mint a fulbe, a szoninke, és wolof. Ők az arabot szintén a vallásuk nyelvének tartják, de gyakran a franciát használják második nyelvként. Nemrég a tüntetések odáig fajultak a fővárosban, Nouakchottban, hogy a Reuters Africa jelentése szerint 20 diákot le is tartóztatott a mauritániai rohamrendőrség.

A kisebbségi nyelveket beszélő feketék szerint az új rendelet hátrányos megkülönböztetés lenne ellenük. Elsősorban azt kifogásolják, hogy maga az arab elit is legtöbbször a francia oktatást választja saját gyermekei számára, a helyiektől mégis megkövetelnék az arab kizárólagos használatát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X