nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajna megenyhült

Az új ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a nemzetiségek tagjai a jövőben nem csak ukránul, hanem anyanyelvükön is érettségizhetnek.

MTI | 2010. március 12.
|  

Volodimir Szeminozsenko, a humán szféráért felelős miniszterelnök-helyettes a Kommerszant-Ukraina című ukrán üzleti napilap pénteki számának adott interjúban a többi között kifejtette: meg kell adni az ukrán állampolgároknak a jogot, hogy maguk válasszák meg azt a nyelvet, amelyen tanulni és vizsgázni akarnak.

Hozzátette: arról még vitáznak, hogy megmaradjon-e kötelező emelt szintű érettségi vizsgatárgyként az ukrán nyelv. „Úgy vélem, hogy a nemzetiségi kisebbségek képviselőinek lehetőségük lesz arra, hogy az emelt szintű érettségit és a vizsgákat ne csak ukránul tehessék” – emelte ki a helyettes ukrán kormányfő. (A napokban leváltott kijevi kormány nacionalista oktatási miniszterének a rendelete értelmében a nemzetiségi iskolák diákjainak az idei évtől kizárólag ukránul engedélyeznék az érettségizést.)

Szeminozsenko azt is közölte, hogy a felsőoktatási intézményekben még az idén visszaállítják a felvételi vizsgákat, hogy a tudás értékelésének ne az emelt szintű érettségi legyen az egyetlen eszköze. Szerinte a felvételi vizsgák és az emelt szintű érettségi eredményei valószínűleg egyenlő mértékben esnek majd a latba a felsőoktatási intézményekbe történő bejutáskor.

A miniszterelnök-helyettese kijevi sajtótájékoztatóján azt is közölte, megérett az idő arra, hogy a krími iskolában engedélyezzék az orosz nyelvű vizsgázást. Ez semmiképp sem veszélyezteti Ukrajna szuverenitását, teljesítenünk kell a Regionális  vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját – jegyezte meg.

Szeminozsenko azt is bejelentette, hogy igen nagy valószínűséggel megszűnik a külföldi mozifilmek rossz minőségű ukrán szinkronizálása. A múlt század harmincas éveinek nagy ukrán éhínségére, a holodomorra vonatkozó újságírói kérdés kapcsán a kormányfő-helyettes kifejtette, hogy a kérdésben úgymond minden a helyére fog kerülni, mert „nekünk kellemetlen a téma állandó hajtogatása.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X