nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Különleges ötnyelvű szótár

Kiadtak egy angol, spanyol, olasz, albán, guaraní ötnyelvű szótárt, mely máris bekerült a világ legnagyobb könyvtáraiba is.

nyest.hu | 2010. május 20.
|  

Az ötnyelvű szótárak önmagukban nem ritkák, viszont az albán vagy gauraní nyelveket is tartalmazók már annál inkább. A nemrég kiadott angol, spanyol, olasz, albán, guaraní ötnyelvű szótár szinte egyetlen ember munkájának gyümölcse. A kötetet a Wisconsini Egyetemen végzett albán születésű Peter Tase állította össze – szól az egyetem internetes hírújságának beszámolója.

Az egyetem elvégzése után Peter két évig szolgált Paraguayban a Békehadtestnél: ott sajátította el a guaraní nyelvet. A guaraní Paraguay őshonos indián nyelve, a spanyol mellett az ország egyik hivatalos nyelve. Paraguay lakosságának többsége mindkét nyelvet beszéli, a guaraní nyelv oktatása része a közoktatásnak.

Az elkészült szótár különlegessége, hogy két olyan kevésbé ismert nyelvet is tartalmaz, mint az albán és a guaraní. Ennek tudható be, hogy a szótár már több egyetemi könyvtárban, így például a világ legnagyobb magánkönyvtárában, a  Harvard Egyetem 15 millió kötetes könyvtárában is megtalálható már a polcokon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X