nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Külföldi fiatalok tanulják a magyar nyelvet Pécsett

A magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedhet mintegy húsz országból hatvan fiatal a hétfőn kezdődött XI. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemen Pécsett.

MTI | 2010. július 19.
|  

A négy héten át tartó, százhúsz órás kurzuson nagyobb részt olyan diákok vesznek részt, akik külföldi felsőoktatási intézményekben magyar szakra járnak, vagy több nyelven beszélő nyelvészek, s új idegen nyelvként ezúttal a magyart választották – mondta Álmosné Kajdy Ella, a szervező Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktatási Központjának vezetője az MTI-nek.

A fiatalok között akadt, aki magyar házastársa miatt iratkozott be a kurzusra, mások a jelentkezési laphoz csatolt motivációs levelükben arról számoltak be, hogy „szerelmesek lettek a magyar nyelvbe”. Volt olyan fiatal is, akire egy brüsszeli magyar képviselő gyakorolt akkora hatást, hogy meg akar tanulni magyarul – említett más példát a központ vezetője.

A hallgatók egy része a szomszédos országokból érkezett a baranyai megyeszékhelyre, de vannak, akik sokkal  messzebbről, az Egyesült Államokból vagy Japánból jöttek, hogy elsajátítsák a számukra fontos ismereteket. A résztvevők a kezdőtől a felsőfokú szintig többlépcsős képzési rendszerben tanulnak, a kurzust kulturális szemináriumok és kirándulások színesítik, egészítik ki. A diákok a nyári egyetem végén vizsgát tesznek, arról oklevelet kapnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X