nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Központi tanterv és fizetős érettségi várható

A közoktatási törvény kormány által elfogadott tervezete szerint központosítják a tanterveket és a tankönyveket. A helyzet zavaros...

Edupress | 2011. október 29.
|  

A helyzet zavaros, a tervezetből például úgy tűnhet, hogy a tananyag mindenhol kötelezően ugyanaz lesz, az oktatási államtitkárság szerint viszont lehet majd felmentést kapni - olvasható az index.hu-n. Emellett elképzelhető, hogy 2013 után nem marad ingyenes az érettségi, a tervezetben annyi áll, hogy „a megyei, fővárosi kormányhivatal az általa szervezett érettségi vizsgák után a külön jogszabályban meghatározott mértékű vizsgáztatási díjat szedhet"- írja az eduline.

A kedden elfogadott tervezet szerint a helyi tantervekben minimális lesz a mozgástér, azok az órai időkeret tíz százalékát érinthetik csak. Az iskoláknak jövő év végig felül kell vizsgálniuk a pedagógiai programjukat. Az okozza a bizonytalanságot, hogy a törvény az egyelőre nem létező kerettantervekre és az új Nemzeti Alaptantervre utal, mondta Horn György az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője. Horn szerint nem lehet tudni, milyen feltételeknek kell majd megfelelniük az alternatív iskoláknak, az elit iskoláknak vagy a hátrányos helyzetűeket fejlesztő speciális iskoláknak- olvasható az index portálon.

Az érettségi vizsgák lehetséges díjáról Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az eduline.hu kérdésére mindössze annyit válaszolt, a közoktatás az első érettségi, illetve szakképesítés megszerzéséig ingyenes, a továbbiakban felmerülő díjak összegét a végrehajtási rendeletek tartalmazzák majd. Ahogy azonban arra a Közoktatás-politikai Tanács diákoldala rámutatott: így nincs biztosíték arra, hogy a vizsgát két-három év múlva sem teszik fizetőssé. Kérdés, hogy az új jogszabály elfogadása után ki szervezi majd az érettségit: jelenleg csak az emelt szintű vizsga tartozik a kormányhivatalokhoz, a középszintű írásbeliket és szóbeliket az Oktatási Hivatal előírásai alapján a középiskolák szervezik meg. Vagyis elképzelhető, hogy csak az emelt szintet választóknak kell majd plusz kiadással számolniuk, az érettségi rendszerének tervezett átszabása miatt azonban az is kétséges, megmarad-e mostani formájában a kétszintű érettségi.

Jelenleg a a tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők, a külföldi diákok, az esti-levelező képzésben részt vevők, a vizsgának másodjára nekifutó felvételizők számára azonban több tízezer forintba is kerülhet. A több részből álló emelt szintű vizsgákért 17 ezer forintot, az egy részből álló vizsgákért 12 ezer forintot kér el az Oktatási Hivatal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2011. november 7. 14:11

Vegyük el minél több embertől a tanulás lehetőségét, aztán meg nézzünk nagyot, hogy miért lett hirtelen kevés friss érettségiző, illetve diplomás.

Információ
X