nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kövesse a jelet!

A siketek világnapjának rendezvényein kipróbálható, hogyan észlelhető hallókészülékkel a külvilág, jelnyelvi gyorstalpalón megtanulhatnak néhány jelet, és ingyenes hallásszűrésen is részt vehetnek az érdeklődők. És még a parkolásért sem kell fizetni!

nyest.hu | 2012. szeptember 28.
|  

Magyarország lakosságának kb. 10%-a valamilyen mértékű hallásproblémával küzd. Az egészségügyi világszervezet 2000-ben végzett felmérése alapján kiderül, hogy a világon a népesség 4,2%-a (kb. 250 millióan) hallássérült. Ez a szám óvatosan kezelendő, mivel maga a hallássérülés egy olyan gyűjtőfogalom, amelybe hallássérülés okától és mértékétől függetlenül minden hallásprobléma beletartozik az időskori halláscsökkenéstől kezdve az örökletes, veleszületett siketségig.

Orvosi értelemben a hallássérülés nagyothalló és siket kategóriákra osztható. A nagyothallók hallása készülékes ellátás után fejleszthető, jól integrálhatóak a többségi társadalomba.  Siketeknek nevezzük azon személyeket, akik még készülékkel megtámogatva sem hallanak.

A siketek jelnyelve a hangzó nyelvvel szemben vizuális-gesztikuláris természetes nyelv, amelynek megvan az önálló nyelvtani rendszere, ugyanúgy absztrakt és szimbolikus, mint bármely hangzó nyelv. Az elterjedt nézettel szemben a jelnyelv nem univerzális, minden nemzetnek megvan a maga saját, nemzeti jelnyelve. 2009-ben a magyar Országgyűlés elfogadta a 2009. évi CXXV. törvényt a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról, amely kimondja, hogy a hallássérült, valamint a siketvak személyek a társadalom egyenrangú és egyenjogú tagjai, elismeri a jelnyelv kulturális, közösségformáló erejét, megtörténik a hallássérült és siketvak személyek nyelvi jogainak rögzítése és a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésük biztosítása. A magyar hallássérültek hivatalos érdekképviseleti szerve a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ),  országos taglétszáma 2012 januárjában 11 535 fő volt.

Kövesse a jelet!
Forrás: sinosz.hu

2012. szeptember 29-én Budapesten a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban 11.00 órától Kövesd a Jelet címmel színes jelnyelvi kavalkáddal ünnepel a hallássérültek közössége a  SINOSZ szervezésében.  A szervezők jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyerek- és családi programmal várják a halló és hallássérült érdeklődőket. A Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban kipróbálható, hogyan észlelhető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. Csend fülkéjénél pedig ingyenes hallásszűrésen vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvény során az UNICEF, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és egyéb civil szervezetek összefogásával pódiumbeszélgetés keretében a hallássérült gyermekek kétnyelvű oktatáshoz való jogáról lesz szó.

A Kövesd a jelet! rendezvényen Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor Hallhatatlan szavak című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyvet a SINOSZ az EMMI támogatásával adja ki. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni. A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a nagyothalló léthez kapcsolódó hétköznapi élményeit. A könyv tanulságos a halló világnak is, hiszen kedvesen vezetgeti a hallókat egy kevésbé ismert világban, praktikus tanácsokkal látja el az olvasókat. Aki empátiával mélyül el a sorok között, könnyedén rájön az elfogadás egyszerű receptjére: tekintsen partnerként hallássérült embertársára, ennyi az egész. A könyvet a rendezvényre látogatók a helyszínen megtekinthetik, megvásárolhatják.

Kövesse a jelet!
Forrás: sinosz.hu

Részletes program

Jel-Szín-Tér Ide nekünk a színpadot!

Kulturális programok egész nap

11.00 Kölkök JELmezben – Vidám7 gyerekei

11.15 Megnyitó, köszöntők, Oros Kálmán Díj átadó

12.00 Lelkek belső tánca – Deaflamenco

12.30 János Vitéz- JELeskedés

13.00 Komikus pantomim – PANkreátorok

14.30 A bágyi csoda – népi vidámság Csend Hangjai Jelnyelvi Színtársulat

15.00 Kézzel festett versek- poétika jelnyelven Popele és Mika

15.30 Zűrzavar a színházban – káosz jelnyelven Ergo Sum

16.00 Klasszikus indiai tánc (kúcsipúdí), Tóth Gabriella Garima

16.30 Rómeó és Zsuzsanna – takarítónő Veronában, vígjáték szlovák módra, Divadlo Tiché iskry

Jel-Zóna Dumáljunk egy nagyot!

Találkozhatsz régen nem látott ismerősökkel

11.00-től folyamatosan SINOSZ plazmán filmmorzsák, Türkiz virágok – arcodon, kezeden, sminkes praktikák, Csend fülke, SINOSZ Jel – Töltődj fel a Facebookra, Judo csemege hallássérült csemetékkel, bizalomvonat, Vetítő fal

13.30- 16.30 Zsonglőriskola – ördögfiókáknak

14.00-14.30 Pódium: Könyvbemutató I.

Hallhatatlan szavak” – Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor könyve, őszinte vallomások egy nagyothalló tollából

16.00-17.30 Pódium: „Beszélgessünk a gyermekeink jogairól” – UNICEF/ÁJBH/CSAGYI/SINOSZ moderátor – Kárpáti Árpád Zoltán

Könyvbemutató II. – „Kézikönyv a gyermekek jogairól”

20.00-24.00 Látványparty DJ Dominique és barátaival

Egyenlőség-Jel A gyermekjogok itt kezdődnek!

Idevárjuk gyermekedet, unokádat játszani!

11.00-től folyamatosan

Jogtündér és ombudsmanó, döntsd le az akadályt, játszunk együtt, gyermekjogi totó, gyermekjogi mandala készítése – UNICEF program

"Hogy vagy?" – gyermekjogok játékosan, rajzok a hétköznapjaidról – CSAGYI-program

Memori, szerep és nemzetiségi játékok, majd 13-15-17 órától szerepjáték "Kihez fordulhatok?"Üzenj az ombudsmannak, – ÁJBH-program

Sajtófészek – médiakávézó

Lurdy Ház bejárat

Kint is vagyunk, bent is vagyunk!

11.00-17.00 SINOSZ interaktív Busz

12.00-17.00 SUZUKI stand

A parkolás ingyenes! Buszoknak beállási lehetőség.

Források

Röviden a hallássérültekről és a SINOSZ-ról

"Kövesd a jelet!"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X