nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tájkép e tér
Körkép a Kárpát-medencei vizuális nyelvhasználatról

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének Többnyelvűségi Kutatóközpontja „A nyelvi tájkép elmélete és gyakorlata: Kárpát-medencei kisebbségi körkép” címmel 2013. május 23-án műhelykonferenciát rendez. Egymásra találhatnak a téma kutatói.

nyest.hu | 2013. május 21.
|  

A nyelvi tájkép (angolul: Linguistic Landscape) kutatásának körülbelül tízéves hagyománya van. Számos elemzés született – elsősorban kétnyelvű környezetben – egyes nyelvek és nyelvváltozatok és az ezekkel összekapcsolódó kulturális értékek vizuális megjelenéséről. A vizuális nyelvhasználat vizsgálata segít felfedni, hogy milyen viszonyban állnak a megjelenő és a láthatatlanul maradó nyelvek használói egymással, illetve milyen ideológiák hozhatók összefüggésbe a megtapasztalt gyakorlattal.

Miért lehetséges például az, hogy egy székelyföldi településen, ahol a lakosok 99%-a magyarul beszél, román egynyelvű útjelző táblák igazítják útba az arra járókat? Mit árul el a feliratok sorrendje a kulturális preferenciákról? Mit tükröznek a szlovákiai kétnyelvű feliratok körüli csatározások? Vannak-e szemmel látható nyomai a magyarországi kisebbségek nyelvének a köztereken? Mit árul el az iskolák nyelvi tájképe az adott intézmény által fontosnak tartott értékekről? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják azokat a Kárpát-medencei kutatókat, akiknek most lesz először alkalmuk nagyobb lélegzetvételű szakmai rendezvényen kicserélni a tapasztalataikat.

Regionális nyelvhasználat megjelenése egy kárpátaljai feliraton
Regionális nyelvhasználat megjelenése egy kárpátaljai feliraton
(Forrás: Petteri Laihonen)

 

Mivel a nyelvi tájkép kutatása eddig elsősorban angol nyelvű kiadványokban és rendezvényeken jelent eddig meg, nem kis kihívás a terület magyar nyelvű szókincsének kialakítása. A konferencia egyik célja ennek megfelelően az, hogy a magyar terminológiáról szóló diskurzust is megnyissa.

Az előadások összefoglalói és a szekciók programja már elérhető a konferencia honlapján. A téma sajátosságainak megfelelően az absztraktokhoz képet is mellékeltek a szerzők, hogy szemléltetni tudják a kutatásuk középpontjában álló kérdéseket.

A konferencia látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Ajánló

Blommaert, Jan 2012. Chronicles of complexity: Ethnography, superdiversity and linguistic landscapes. Tilburg Papers in Culture Studies 29. Tilburg University.

Laihonen, Petteri 2012. Nyelvi tájkép egy csallóközi és egy mátyusföldi faluban. Fórum Társadalomtudományi Szemle 14/3: 27–49.

Landry, Rodrigue & Richard Bourhis 1997. Linguistic landscape and ethnolinguistic vitality. Journal of Language and Social Psychology 16: 23–49.

Scollon, Ron & Suzie Wong Scollon 2003. Discourses in place: Language in the material world. London: Routledge.

Shohamy, Elana & Durk Gorter (eds.) 2009. Linguistic Landscape: Expanding the Scenery. London: Routledge.

Szabó Tamás Péter sorozata magyarországi iskolák nyelvi tájképéről a Nyesten: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X