nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvfesztivál - Díszvendég az Európai Unió

A sokszínű és soknyelvű Európai Unió lesz Per Olov Enquist svéd író mellett a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége abból az alkalomból, hogy júniusig Magyarország tölti be a közösség soros elnöki tisztét.

MTI | 2011. április 12.
|  

A csaknem húszéves múltra visszatekintő rangos fesztiválra az unió mind a 27 tagállama küld írót. A szervezők kiemelt célja volt, hogy a közönség ne a gazdasági, piaci érdekközösséget lássa, hanem a sokszínű, soknyelvű európai kultúrát, az EU könyvkiadását, kortárs irodalmát és jeles alkotóit.

A könyvfesztivál meghívását minden tagország elfogadta, így a Millenáris park területén zajló eseményt az első naptól a zárásig végigkísérik az uniós kulturális és irodalmi programok, pódiumbeszélgetések, felolvasások, író-olvasó találkozók, dedikálások – közölték a szervezők az MTI-vel.

Ausztriából Eva Menasse bécsi születésű írónő, a Vienna – Család ellen nincs orvosság című könyv szerzője, tapasztalt újságíró érkezik Budapestre. Belgiumot Paul Emond, Bulgáriát Teodora Dimova, Ciprust Kiriakosz Markidész képviseli. Csehországból érkezik Jan Novák, Dániából Jens Christian Grondahl. Észtországot képviseli Budapesten Andrus Kivirahk, Finnországból pedig Kira Poutanen utazik Budapestre.

Franciaországot két Goncourt-díjas író, Jean Rouaud és Andrei Makine képviseli, Görögországból Vasszilisz Vasszilikosz látogat a fesztiválra. Az esemény holland vendége Luuk van Middelaar, Írországból John F. Deane érkezik. Lengyelországot szintén ketten utaznak Budapestre, Olga Tokarczuk és Krzysztof Varga. Lettország irodalmi életét képviseli Edvins Raups, Litvániáét pedig Tomas Venclova. Luxemburgból is két író látogat a könyvfesztiválra, Nico Helminger és Jean Portante.

Máltáról érkezik Clare Azzopardi, Nagy-Britanniából Helen Cross. Németországot a népszerű Ilija Trojanow képviseli, az olasz irodalmat Marco Malvaldi. Portugália küldötte Rui Cardoso Martins, Romániáé Mircea Cartarescu és Dan Lungu. Spanyolországból is ketten látogatnak Budapestre, Rafael Ábalos és Félix J. de Palma. Svédországot Per Olov Enquist, a fesztivál „másik" díszvendége képviseli.

Szlovákiáé a „legnépesebb" küldöttség, három író – Pavol Rankov, Drago Jancar és Dusan Simko – szerepel a fesztiválon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X