nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitüntették Gün Benderlit

Gün Benderli a Magyar Rádió török adását, szótárt írt szerkesztette, magyar szerzők műveit törökre fordította.

MTI | 2013. március 2.
|  

Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át Gün Benderli műfordítói, szótárkészítői és rádiós munkásságáért, a magyar-török kapcsolatok szolgálatáért, kultúránk törökországi megismertetéséért. Az elismerést Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át a török alkotónőnek kedden Budapesten.

„Minden elismerés megilleti Gün Benderlit, hogy a török irodalmi közélet és olvasóközönség végre első kézből megismerhette és felfedezhette a magyar irodalmat. Fordításai nyomán a kortárs magyar irodalom kiadása érezhető lendületet kapott, egymást érő fordításai valódi kultúraközvetítő tekintéllyé avatták török hazájában” – idézi a kulturális államtitkárság közleménye Hammerstein Juditot.

Gün Benderli 1930-ban született Isztambulban. Édesapja török katonacsaládból származó atatürkista értelmiségi, édesanyja az első török nők között volt, akik egyetemre járhattak, választójoggal rendelkeztek, és saját jogukon vívhattak ki társadalmi megbecsülést. Gün Benderli ebben a felvilágosult légkörben nevelkedett, megismerkedett az európai irodalommal és kultúrával.

Egyetemi tanulmányait az isztambuli jogi egyetemen kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folytatta. Az 1940-es, 1950-es években bekapcsolódott a párizsi török emigráció életébe, majd férjével Magyarországra jött, hogy megszervezze az újonnan induló török nyelvű rádióadást. Évtizedeken keresztül a Magyar Rádió Külföldi Adásainak Főszerkesztőségében dolgozott, munkatársaival a leghallgatottabb külföldi rádióadást sikerült megteremteniük.

Gün Benderli a török adások 1990-es megszűnése után is szerepet vállalt a két nemzet közötti kulturális kapcsolatok alakításában. Magyar munkatársaival, Kakukk Zsuzsával és Tasnádi Edittel majdnem tízéves munkával elkészítették az első magyar-török nagyszótárt, amely évtizedekig minden, a magyar és a török kultúrát, életet összekötő tevékenység alapműve marad.

Gün Benderli klasszikus és kortárs magyar irodalmat is fordít: Hazai György nemzetközi hírű turkológia professzorral közös munkája Madách Imre Az ember tragédiájának átültetése, de az ő fordításában fedezhette fel a török közönség Rubin Szilárd és Dragomán György, Nádas Péter és Kertész Imre műveit is. Munkássága új fejezetet nyitott a magyar irodalom törökországi recepciójában – hangsúlyozta az államtitkárság.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X