nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kísérleti nyulak kerestetnek

Egy nyelvészeti kísérlet elvégzésére invitáljuk olvasóinkat. A kérdőív kitöltése teljesen veszélytelen. Szánjon 10 percet a tudományra!

nyest.hu | 2013. november 20.
|  

Egy érdekes kutatásra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Rácz Péter, az új-zélandi Canterbury Egyetem nyelvésze egy kérdőív kitöltéséhez kéri magyar anyanyelvűek segítségét. A kutatásban arra keresik a választ, hogy milyen tulajdonságokat tulajdonítunk egy embernek csak a beszéde alapján. A kérdőív kitöltése anonim, és nem vesz igénybe többet 10 percnél. Kérjük olvasóinkat, hogy kattintsanak!

Ha valaki beszél hozzánk, a közölt információkon kívül még nagyon sok mindent óhatatlanul elárul magáról. Csak a hangja alapján elképzelésünk lehet arról, hogy fiú-e vagy lány, hogy felnőtt-e vagy gyerek, illetve hogy körülbelül mennyi idős. És ezeken az alapvető információkon kívül még számos tulajdonságot társíthatunk egy beszélőhöz csupán a beszéde alapján. Megtippelhetjük, hogy az ország melyik részéből származhat, hogy élt-e hosszabb időt külföldön, hogy mennyire iskolázott stb.

Kísérleti nyulak kerestetnek
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

A kísérletben való részvétellel ennek, a magyar nyelvben még nem vizsgált jelenségnek a megismeréséhez járulhat hozzá az olvasó. Akit érdekel a feladat, kattintson most!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Diczkó 2013. november 24. 18:53

"Kísérleti nyulak kerestetnek"

- Nem nyulak! Kísérleti nyestek kerestetnek.

(akik bátrak, és nem restek)

Információ
X