nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor tévhitek: genetikai vagy nyelvi rokonság?
A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet?

Az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza genetikai alapon vizsgáltatná a finnugor elméletet.

nyest.hu | 2010. június 11.
|  

Finnugorok vagyunk-e genetikailag, avagy uráli eredetű-e a magyar nyelv? Ez a két kérdés látszik összemosódni az új Orbán-kormány kulturális államtitkárának, Szőcs Gézának az index számára adott interjújában. Szőcs Géza egy korábbi bejelentését pontosítja, ahol a magyarok őstörténetének genetikai kutatását javasolja.

A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet?

A Julianus barátról elnevezett program célja a magyarság genetikai kapcsolatrendszerének feltérképezése volna. Az interjúban a kulturális államtitkár elmondta, az általa csak röviden „finnugor elméletnek” nevezett – és egyébként nyelvészek által általánosan elfogadott – nyelvi-nyelvészeti kapcsolatot genetikai módszerekkel szeretné megcáfolni: „Egyébként magam is kíváncsi vagyok, hogy a finnugor elmélet hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját” – mondta.

A magyar nyelv finnugor származása nyelvészeti kérdés, a laikusok mégis gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel. Leszögezhető: a nyelvészeten belül nem létezik „a genetikai finnugorság” elmélete. A magyar nyelv finnugor származása semmilyen szinten nem jelent genetikai kapcsolatot más finnugor népekkel, lásd egyik utóbbi cikkünket is. A finnugor elméletet, mint olyat, tehát nem lehet genetikai módszerekkel fölülvizsgálni. A Szőcs Géza által felvetett Julianus Barát Program genetikai kutatásai természetesen ettől függetlenül érdekes eredményeket hozhatnak a magyarság genetikai összetételére vonatkozóan – ám semmiféleképpen se cáfolhatják meg a magyar nyelv „finnugor rokonságát”.

A téma iránt érdeklődőket szeretettel várjuk a Nyelv és Tudomány vitaestéjén (június 14-e 17.00 óra, Írók Boltja), ahol a magyar nyelv finnugor rokonságához kapcsolódó kérdésekkel foglalkozunk majd, többek között azzal, hogy pontosítanánk, mit állít a nyelvtudomány, és mit nem.

UPDATE: Szerkesztőségünknek sikerült elérnie Szőcs Géza államtitkár kabinetfőnökét, aki annyiban pontosította az index interjújában elhangzottakat, hogy az államtitkár nem kíván metodológiai tanácsokat osztani a kérdésben, a cél nem a finnugor nyelvrokonság  „felülvizsgálata”. Pusztán a tisztánlátás és az „ezoterikus” elméletek helyretétele érdekében javasolja ezt a programot. Ígéretet kaptunk továbbá arra, hogy a hónap végén személyesen tehetjük fel kérdéseinket az ügyben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Dödölle 2011. július 7. 12:46

Volt egy nagyanyám, "Mayer" családnévvel. Nem egy tipikus magyar név. Vagy sváb volt, vagy szász. Férje magyar családnevű volt, születésemkor a román határ közelében éltek. Magyarországon születtek, de hogy magyarok maradhassanak, át kellett szökniük Romániából Magyarországra. Apai nagyszüleim a Kemenesalja körül laktak, ugyancsak magyar családnevűek. Feleségem anyja holland, apja német volt. Akkor most ki mondja meg, hogy az UNOKÁM mi, mert annak az apja meg német....

9 13 2010. november 5. 15:46

A magyarság genetikáját (genetikai összetételét) Czeizel Endre már 1990 leírta a könyvében, amiről Szőcs beszél, az a genetikai kapcsolatok lehetnek más népekkel. Ezzel meg nekem az a gondom, hogy ezeket a kapcsolatokat ezer évvel-évekkel később vizsgálni pont olyan, mintha a nyelvújítás utáni szavakkal akarnám bizonyítani a sumér vagy atlantiszi nyelvrokonságot. És szerintem ember legyen a talpán, aki megtalálja az igazságot és pontosan leírja a magyarságról, hogy mikor kivel állt kapcsolatban - rokonságba és mikor és hányszor cserélt nyelvet. Van felénk egy mondás: "igaz hogy ezen a kalapácson már kétszer cseréltem fejet és háromszor nyelet, de még mindig az apám kalapácsa". Hát így vagyok én ezzel a magyarság eredettel, nyelvvel és genetikával. Lehet (és eszembe sem jut szégyellni), hogy az őseim halszagú nomád pásztorok voltak a sztyeppékről és sem a nyelvemben, sem génjeimben nem hasonlítok már rájuk, de csak összedobták Európa egyik legrégebben létező államát.

Azt mondjátok, hogy a finnek már átírták a tankönyveiket. És? Még ha így lenne is ők sem tévedhetetlenek. Különbeni is, csak hogy árnyaljam és bonyolítsam a dolgot és a társadalmi hátterét a vitának: találomra megkérdeztem a környezetemben embereket, hogy szerintük melyik nép áll legközelebb hozzánk (melyikkel vagyunk legközelebbi rokonságban) és a legtöbben a lengyeleket mondták.

Csak hogy dühítsem azokat, akik szégyellnék a finnugor eredetet: Czeizel kutatásai szerint genetikailag az egyik legközelebbi rokonunk a szlovák nép. Akkor most mi vagy ők voltak a dominánsak a keveredés során? Akkor lehet, hogy a Kárpát-medencébe egy nyelvet váltott nép jött, ahol meg génkészletet váltottak? Szerintem csak az nyitogassa az igazság dobozának tetejét, aki nem fél attól, amit benne talál, a többiek meg csak álljanak ott és találgassanak, mi van a benne mentalitásuk szerint.

8 peripetia 2010. október 1. 07:35

Nem tudom, hogy ki szerezte ide ezt a Szőcsöt, de nem volt egy magyarországi hülye erre a posztra, importálni kellett egy "román" kretént.

7 stanley 2010. július 1. 23:11

Lord: Így van. A cikkben leírásra került, hogy "a laikusok gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel." Hát kérem szépen éppen ez a baj, hogy nem a laikusok keverik össze, hanem a hivatalos történnettudomány képviselői! Ugyanis egészen az elmúlt évekig az szerepelt a tankönyvekben, hogy MI magyarok (nem csak nyelvileg) az Ural déli részén található finnugor őshazából származunk, ahonnan i. e. 3000-ben a finnek északra, a szamojédek szibériába, az obi ugorok meg a Közép-Ázsiai pusztába vándoroltak. Az obi-ugorokból kiváltak a magyarok ősei (tehát nem csak a nyelv!!) letelepedtek Baskíriában, utána Levédia, Etelköz stb. Tehát voltaképpen nem az államtitkár keverte össze a nyelvrokonságot a gentikai rokonsággal, hanem a történészek. Szemléletes hasonlattal élve ez olyan, mintha egy afroameriaki fekete nem Afrikában kutatna az ősei után, hanem Nagy-Britanniában, merthogy az anyanyleve angol.

6 Lord 2010. június 22. 17:33

Szerintem a vita abból ered, hogy a köztudatban még mindig sokan összekeverik a genetikai és a nyelvi rokonság fogalmát. Ennek egyik kiindulópontja az, hogy a "rokonság" szó vérségi kötelékre utal. A másik, hogy régen - emlékszem, nekem is így tanították - a nyelvi rokonságot a közös eredet bizonyítékának tekintették. Azt kellene tisztázni a köztudatban, hogy a nyelvi és a genetikai rokonságnak semmi köze egymáshoz. Ha ez sikerülne, szerintem csitulnának az indulatok.

5 Kincse Sz. Örs 2010. június 11. 16:36

Kedves linda!

Nem értem pontosan, miért kéne vállalnunk a felelősséget - de természetesen, amit leírtunk, az valóban úgy szerepel az említett helyeken.

Pusztán arra az egyértelmű és "agyonhallgatott" tényre próbáltuk volna meg felhívni a figyelmet, hogy genetikával genetikai kapcsolatot lehet maximum bizonyítani. Ami szintén roppantul izgalmas, szó se róla. Hogy mit keres ebben a körben a "finnugor rokonság" az kifejtetlen és érthetetlen.

Természetesen szerkesztőségünk teljes mértékben nyitott az esetleges magyarázatokra: kíváncsian várjuk, hogy is van ez.

4 elhe taifin 2010. június 11. 15:21

"Mára már túlhaladott lett az az 1800-as évek közepétől eröltetett finnugor rokonság, amit ma Magyarországon még sokan - teljesen alaptalanul - sulykolni igyekeznek. "

Ehhez képest érdekes módon számos országban foglalkoznak vele...pl

www.ural-gakkai.jp/top.shtml

www.kyoto-su.ac.jp/graduate/g_ffl/g_ll/kyoin/ikeda/index.html

www.helsinki.fi/~jolaakso/fgrlinks.html#oppil_Suomessa

Azért érdekes, hogy a finnugor elméletet nem fogadod el, de az önjelölt "tudósok" elméleteiben nem kételkedsz....kettős mérce? :)

"A finnek egyébként már a tankönyveiket is átírták. "

Igen, ez egy ismert városi legenda. Esetleg egy hiteles forrást?

"Kiss Dénes"

Kiss Dénes NEM nyelvész. A nyelvészet is egy szakma, tanulni kell..

De ha már ősnyelv:

hetishaman.blog.hu/2009/12/23/csillagosveny_varga_csaba_osnyelv_agyr

3 linda 2010. június 11. 14:45

Jó lett volna, ha a cikk írója névvel vállalja ezt a kis "remekművét".

Mára már túlhaladott lett az az 1800-as évek közepétől eröltetett finnugor rokonság, amit ma Magyarországon még sokan - teljesen alaptalanul - sulykolni igyekeznek. (Vajon mi lehet az oka?) A finnek egyébként már a tankönyveiket is átírták. Remek eőadásokat lehet hallani a legújabb kutatásokról és eredményekről pl. Kiss Dénestől, Papp Gábortól stb. Ezek egy része az interneten is megtalálható. ELÉG már ebből az erőltetett finnugorizmusból. Sem genetikailag, sem nyelvileg nem vagyunk rokonságban.

2 bm613 2010. június 11. 14:33

@gricso: Feltehetően előtte is mondták. Ezeket nem szokták érdekelni a tények.

1 gricso 2010. június 11. 14:10

Gondolom a kijelentése után neki is szólt valaki, hogy a genetikai és a nyelvi rokonság köszönő viszonyban sem áll egymással... egyik sem cáfolja, sem bizonyítja a másikat.

Információ
X