nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kis ügynökképző

Arab iskola nyílik amerikai diákoknak: nemcsak arab emigránsok, de spanyol és angol anyanyelvűek is szép számmal jelentkeztek.

nyest.hu | 2009. november 3.
|  

„Egy szeptember 11. utáni világban égető szükség van olyanokra, akik beszélnek arabul” – emeli ki az új oktatási intézmény vezetője.  Az iskola, ahol a fő hangsúlyt az angol nyelvre helyezik, de arabul is magas óraszámban tanulnak majd a gyerekek, a kaliforniai Fremont városában kezdi el működését jövőre. A tervek szerint először csak egy osztály indul óvodás korú gyerekekkel, később pedig minden évben további egy-egy csoport csatlakozik majd a rendszerhez – olvasható a Mercury News honlapján.

A kezdeményezés kivitelezője, a FAME (Families of Alameda County for Multicultural and Multilingual Education) nevű szervezet Amerika-szerte több iskolát is üzemeltet, de ez lesz közülük az első, ahol eltérő nemzetiségű gyerekek együtt fognak tanulni. A programra eddig összesen 200 diák jelentkezett. Nem kis eredmény, hogy ennek majdnem a fele angol anyanyelvű családokból jön, és csak a többi gyermek lesz arab, spanyol vagy urdu származású.  Közülük sokan – főként az arab menekültek – egyáltalán nem részesültek eddig hivatalos oktatásban.

Az új iskolától azt várják, hogy növelje a különböző kultúrák egymásba vetett bizalmát, és elősegítse a többnyelvű diákok képzését. „Csak bele kell majd hallgatni abba, ahogyan a gyerekek megbeszélik a focimeccs stratégiáját: vegyesen beszélnek arabul, angolul vagy spanyolul, a játékos nemzetiségétől függően” – vetíti előre az iskolaalapító, Maram Alaiwat. Az arabul és angolul folyékonyan beszélő fiatalokra valószínűleg nem vár bizonytalanság a munkaerőpiacon: jelzi ezt az a tény, hogy maga az FBI is szárnyai alá vette az intézményt, ahol „junior ügynök programot” indít.

A szülők egyebek mellett a kedvező tanár-diák arány miatt íratják gyermekeiket az iskolába: az elemi osztályokban 20 gyermekre jut egy tanár, ami kiemelkedőnek tekinthető az amerikai átlaghoz képest. Ezenkívül sokaknak szimpatikus a „fizikai és kulturális biztonság” is: a lányok például gond nélkül eltakarhatják kendővel a hajukat anélkül, hogy társaik kinevetnék őket, és senki nem kötelezi őket arra sem, hogy apró bikinikben pompázzanak a strandon, mint az amerikai kislányok többsége. Ez fontos tényező, lévén hogy a diákok 60 százaléka a lányok köréből kerül ki.

A program remélhetőleg valóban egymás kultúráját és hagyományait tisztelő felnőtteket képez majd. Egy kisdiák, Jessica Moncaleano például elismeri, hogy a barátai szerint furcsa nyelv az arab, de hozzáteszi: „Én szeretek különbözni”.

Információ
X