nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínát ünneplik az oroszok

Kínai-magyar két jó barát: akár így is szólhatna a mondás. Tavaly rendezték az orosz nyelv évét Kínában, most pedig Oroszország a vendéglátó.

nyest.hu | 2010. március 24.
|  

Két népet összefűzni mivel is lehetne hatásosabban, mint a két nyelv és kultúra kölcsönös megismertetésével? Ezen fáradozik most Oroszország, ahol ezen a héten nyitották meg a Kínai Nyelv Évét – válaszul a tavaly Kínában rendezett, orosz nyelvet ünneplő programsorozatra. A szervezők azt remélik, ezzel tovább erősíthetik a két nép közti hagyományos barátságot és együttműködést.

A programsorozat, melynek megnyitóján Vladimir Putin orosz miniszterelnök és Xi Jinping kínai alelnök is jelen volt, összesen mintegy 2000 eseményt foglal magában: sor kerül majd tudományos konferenciákra, nyelvi vetélkedőkre, művészeti fesztiválokra. „A rendezvények által minden egyes orosz érezheti majd az ősrégi kelet-ázsiai ország nagyságát és karizmáját” – írja a xinhuanet.com.

A Kínai Nyelv Éve alkalmából Oroszországban több mint 100 iskola hirdetette meg a kínait mint tantárgyat, s negyven intézményben ezek közül a kínai az első tanítási nyelv. Országszerte összesen 10 millió orosz tanul jelenleg kínaiul. Jelentős az oktatási csereprogramokban résztvevők száma is: Kínából mintegy 19 ezer diák tanul az orosz intézményekben, míg az oroszok közül összesen 4 ezren okulnak a világ legnépesebb országában. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a kínai újság így kommentálja az eseményeket: „Kína és Oroszország baráti szomszédok, akárcsak a hegyek és a folyók”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X