nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kimaxoltuk a bolondok napját?

Eddig azt hittük, hogy kimaxoltuk a bolondok napját. De aztán kiderült, hogy a kimaxolást még nem maxoltuk ki.

nyest.hu | 2014. április 4.
|  

„A Magyar Nyelvstratégiai Intézet megalakításával a kormány kimaxolta az idei év április 1-jét.” „Sorozatos kamingautokkal mi is kimaxoltuk a bolondok napját.” – Kivéve talán egyet: a kimaxol szót nem maxoltuk ki, pedig szerkesztőségünk egyik tagja ezt a szót is utálja. Most viszont kimaxoljuk ezt is.

Először is kiderült, hogy az utálat mögött az húzódik meg, hogy igazából nem is teljesen értjük, hogy mit akar jelenteni. Ilyen kontextusokban találkoztunk vele:

Kimaxoltuk a karácsonyt.

Kimaxoltuk a mai délutánt / estét.

Kimaxoltuk a korcsolyázást / a kimaxolást.

Kimaxoltuk a bolondok napját?
Forrás: cvikli.tumblr.com

A kimaxol tehát tárgyas ige; kimaxolni valamilyen eseményt, időszakot lehet leginkább, tárgyakat vagy személyeket kevésbé. Ilyen mondatokat nem hallunk:

#Kimaxoltam a szomszéd nénit / a tanítványaimat / a beosztottaimat.

#Kimaxoltam a bringámat / a kocsimat.

A kimaxol elején, ahogy már fent is kiderült, a ki igekötő; az ige a maxol, de ezt önmagában még nem hallottuk. Csak befejezett eseményre utalhat a kimaxol-t tartalmazó mondat. Ezek nem használatosak:

*Éppen maxolok.

#Éppen maxolom kifelé a munkaidőmet.

IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraó idejére az ókori Egyiptom már kimaxolta a politeizmust.
IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraó idejére az ókori Egyiptom már kimaxolta a politeizmust.
(Forrás: Wikipédia)

A kimaxol igében a max- tőmorféma fedezhető fel, ami a maximum, maximalizál, maximál szavakban is megtalálható; és a szó jelentése is innen fejthető meg. A kimaxol azt jelenti, hogy ’kihoz belőle mindent, teljes mértékben kihasználja, kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket’.

Az internet híres etimológusai szerint a szó a számítógépes játékok világából, egyesek szerint a Doom nevű játékból került a köznyelvbe. Ezekben a maxing (’kimaxol’) azt jelenti, hogy ’kihoz mindent az adott karakterből vagy pályából’. Egyesek pedig, akiknek van affinitásuk a jövőbelátáshoz, azt is valószínűsítik, hogy a kimaxol lesz 2014 szava. Mi ennek eldöntéséig igyekszünk kimaxolni 2014-et.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X