nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Reader Spotting
Ki mit olvas?

Egy blog azt mutatja be, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek mit olvasnak a budapesti utcán.

nyest.hu | 2010. október 5.
|  

Egyszerű, de érdekes ötlettel állt elő egy aninim blogger. Nyilvános helyeken szólít le olyan járókelőket, akik éppen könyvet olvasnak. Közli keresztnevüket, korukat, foglalkozásukat, és a könyvről kérdezi őket.

Amellett, hogy milyen könyveket olvasnak, a StreetRe(ad)view-ból megtudhatjuk, hogy a könyv tetszik-e nekik vagy sem, illetve hogy miért. Az indoklás természetesen nem ér fel egy könyvkritikával – erre terjedelme sem alkalmas, ráadásul az olvasók értelemszerűen nem értek még a kötet végére, sőt, időnként nagyon is az elején járnak. Mégis, ezek a vélemények sokszor éppn spontaneitásukban, naivitásukban sokkal élményszerűbbek, mint az alaposan végiggondolt kritikai mérlegelések.

Bár a blog összességében nem töltheti be egy olvasásszociológia felmérés szerepét, mégis érdekes látnunk, hogy miféle műveket olvasnak ma a budapesti „átlagemberek” (szakkifejezésel élve: mit mutat a random minta?). Valódi erénye tehát az, hogy a legváratlanabb tippeket kapjuk saját olvasmányaink kiválasztásához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X