nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kevesebb pénz jár az életpályamodellhez

58% helyett 34%-kal emelkedik a pedagógusok bére – a következő évi emelést pedig négy évre osztják el.

MTI | 2013. július 11.
|  

Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Balog Zoltán azt mondta, ennek legtöbb pontját a szakszervezetekkel már átbeszélték, megállapodásokat is kötöttek róla. Hozzátette, hogy a pedagógusok minősítése folyamatos lesz, de ez nem befolyásolja azt, hogy szeptembertől mindenki megkapja a bejelentett béremelést.

Kiemelte továbbá, hogy ezentúl nem lesz különbség Budapest módosabb kerületei és a szegényebb régiók között a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is – jegyezte meg.

A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy a pedagógusok szakmai szervezeteivel jövő hétfőn kezdenek egyeztetni a foglalkoztatási rendelettervezetről. Közölte, a szakszervezetek számításai szerint ma van olyan pedagógus aki 50 órát dolgozik egy héten. A kormány viszont 40 órás munkahetet állapított meg, ebből 32 órát kell az iskolában a gyerekekkel eltölteni, és 22-26 órát kell tanítani. Sokkal kiszámíthatóbb és igazságosabb a rendszer, a munkaterheket sokkal arányosabban lehet elosztani – tette hozzá.

Balog Zoltán az M1 Ma reggel című műsorában is szólt arról, hogy a hamarosan megjelenő kormányrendelettel tudják pontosan kiszámítani a fizetésüket a pedagógusok, a nehezebb, illetve speciális munkát teljesítőket pedig külön honorálják. Kiemelte: a pedagógus-életpályamodell szeptember 1-jei, átlagosan 34 százalékos béremelést jelentő bevezetése megszünteti a pedagógusok bérezésében országos viszonylatban tapasztalható anomáliákat. Elmondta, eddig előfordult, hogy helyettes államtitkári, illetve államtitkári nagyságrendű fizetéseket kaptak tanárok hátrányos helyzetű régiókban. Ez azonban a pedagógusok mindössze egy százalékát érintette, ők most nem számíthatnak nagy béremelésre, vagy akár túlóra hiányában csökkenhet is a bérük – mondta a miniszter, de kiemelte: a többségnek 34 százalékkal nő majd a bére.

Balog Zoltán kitért arra: szeptemberben a pályakezdő pedagógusok kiszámíthatóbb iskolarendszerbe lépnek be, ennek következtében a pályájuk is kiszámíthatóbb lesz, és 50-60 ezer forinttal több lesz a kezdő fizetés, mint most. Pályájuk elején, amikor a gyakornoki státuszból továbblépnek a pedagógus I. kategóriába, nagyobbak lesznek a béremelkedések, a későbbiekben pedig eljuthatnak akár a mestertanári besorolásig is – hangsúlyozta.

Balog Zoltán szerdán Tatabányán, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jével. Elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Nem erről volt szó!

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján. Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott „ez jogos jussuk”.

A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint „neveléstörténeti bejelentés” lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte „nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene”.

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már „nem az ő kompetenciája”, s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy „egy pedagógus sem járhat rosszul”. Mint mondta, „talán az osztályfőnöki pótlék marad meg”, az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.

A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: „sajátos számháborúnak vagyunk tanúi”, mert „most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik” az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra – akik adataik szerint 122 ezren vannak – vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is – vélekedett.

Balog Zoltán szerdai tatabányai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek – közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X