nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciaországból
Kevesebb diplomás vándorol el

A megkérdezettek 45 százalékát a tapasztalatszerzés vágya is vezérli, 42 százalék pedig egy külföldi nyelv [sic] tökéletes elsajátítása céljából vállal külföldön munkát.

MTI | 2015. január 31.
|  

Három év után idén először csökkenő tendenciát mutat a francia diplomások elvándorlási kedve – derül ki az OpinionWay közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című napilap. Az ezer, három éven belül diplomázott francia megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a diplomások 66 százaléka bízik abban, hogy fél éven belül állást talál hazájában. Az arány nyolcszázalékos emelkedést mutat 2014-hez képest. A fiatal diplomásoknak már csak 21 százaléka képzeli el külföldön a karrierjét, míg tavaly és 2013-ban még 27 százalékos volt ez az arány.

Az elvándorlás egyébként az elmúlt pár évben (amióta a 10 százalék feletti munkanélküliség hónapról hónapra rekordot dönt) öltött nagyobb méreteket Franciaországban: 2012-ben a diplomásoknak még csak 13 százaléka tervezte, hogy külföldön keres munkát. A francia fiatalok leginkább az Egyesült Államokba vágynak, második helyen áll Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Svájc előtt.

A legtöbben (53 százalék) azért indulnak el, mert úgy érzik, hogy képtelenség Franciaországban munkát találni. A megkérdezettek 45 százalékát a tapasztalatszerzés vágya is vezérli, 42 százalék pedig egy külföldi nyelv [sic] tökéletes elsajátítása céljából vállal külföldön munkát. A felmérés szerint az is optimizmusra adhat okot, hogy a fiatal diplomásokat egyre gyakrabban hívják be állásinterjúkra, s 16 százalékkal csökkent az olyanok aránya, akiknek egyetlen állásinterjúra sem sikerül eljutniuk.

A fiatal diplomásoknak hatvan százaléka talál munkát Franciaországban, ez egy év alatt kilencszázalékos javulást jelent, de ehhez a korábbiaknál több helyre kell jelentkezniük. Egy francia friss diplomás átlagosan 29 helyre küldi el az életrajzát – 2014-ben még 27, 2013-ban pedig átlagosan 16 álláshelyre jelentkezett. A fővárosban munkát kereső fiatal diplomásoknak azonban ennél is több, átlagosan 38 helyre kell beadniuk a jelentkezésüket ahhoz, hogy álláshoz jussanak. Közülük 12 százalék ötven helyre jelentkezett egyszerre.

A francia munkaügyi minisztérium kedden este nyilvánosságra hozott adatai szerint egyébként a munkanélküliség újabb rekordot döntött: az álláskeresők száma december végén elérte a 3,496 milliót, vagyis 8500-zal, 0,2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A minisztériumi nyilvántartások szerint a részmunkaidőben, alkalmi munkát végzőkkel együtt az álláskeresők száma 5,21 millió. A minisztérium munkanélküliségi rátát nem közöl, azt később a statisztikai hivatal ismerteti. A 2014. évi harmadik negyedévben a munkanélküliségi ráta 10,4 százalék volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X