nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az alapfokú nyelvtudás kevés

Az angolt alapfokon az álláskeresők 9 százaléka beszéli, de a munkaadók csupán 0,6 százalékban jelölték meg elvárásként.

MTI | 2013. január 16.
|  

Az álláskeresők egyharmada beszél valamilyen idegen nyelven, miközben az álláshirdetések közel felében szerepel elvárásként nyelvtudás – derül ki a workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásából. A cég közleményében kiemeli: a Workania adatbázisába idén feltöltött önéletrajzok elemzése alapján az álláskeresők 33 százaléka jelölt meg valamilyen más nyelvet a magyaron kívül.

A leggyakrabban beszélt nyelv az angol: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők tizede beszéli valamilyen szinten. Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz, már csak az álláskeresők kevesebb mint 1 százaléka jelölte meg.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9 százalék), miközben haladó szinten 6, aktívan 1,2 százalék beszéli. Az álláskeresők 0,2 százaléka jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1 százalék vállalja. Az angolt leginkább a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak az álláskeresők 0,1 százaléka ismeri a nyelvet.Az elmúlt egy évben azonban – igaz csak kis számban – megjelentek a munkaerőpiacon olyan álláskeresők is, akik latin, finn, észt, héber, japán vagy portugál nyelven is beszélnek.

A workania.hu-ra feltöltött állásajánlatok 56 százalékában semmilyen idegen nyelvtudás sem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban – a hirdetések 21 százalékában – középfokon kérik, felsőfokú angol 5,5 százalékban szerepel. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, hiszen csupán 0,6 százalékban jelölték meg, még ennél is gyakrabban – 0,8 százalékban – tolmácsolási szinten kérik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pesta 2013. január 16. 16:20

Ez csak azt mutatja, hogy a helyzet változatlan: ha nem nyelvi tagozatra járt valaki, esélye sincs, sőt még ha nyelvi tagozatra is járt, akkor sem feltétlenül tudja az adott nyelvet elfogadható szinten. Ha szakmai tapasztalattal tud is kamuzni, a nyelvtudással hiába kamuzik, azonnal lebukik az interjún.

Aki elfogadható szinten beszél angolul vagy németül, már rég az EU más területén dolgozik valahol EU-s bérért.

1 Sultanus Constantinus 2013. január 16. 15:28

Egyrészt eléggé elszomorítóak ezek az adatok ahhoz képest, hogy majdnem minden középiskolát végzett fiatalnak kellett, hogy tanuljon legalább két idegen nyelvet, másrészt viszont valószínűleg azért sem túl magasak a százalékok, mert akik olyan szinten beszélnek egy nyelvet, hogy tolmácsolni is tudnak rajta, azoknak minden bizonnyal nincs is nagyon szükségük álláskeresésre...

Információ
X