nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétszázezer laptop palesztin gyerekeknek

Kétszázezer laptopot tervez szétosztani az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete a Gázai övezetben élő palesztin gyerekek között.

MTI | 2010. május 4.
|  

A világszervezet munkatársai a Hamász ellenőrizte övezet déli részén, Rafah város iskoláiban kezdték el csütörtökön kiosztani a tartós és energiatakarékos készülékeket. Az akció célja a gépek közvetlen felhasználása mellett többek közt az, hogy vezeték nélküli internetes kapcsolat segítségével összekösse a tanárokat és a diákokat, s így lehetővé tegye, hogy az oktatás krízishelyzetben se szüneteljen – magyarázta Adnan Abu Haszna, az UNRWA szóvivője.

Az előreláthatóan több mint 30 millió dollárba (6 milliárd forintba) kerülő programot a One Laptop per Child (Laptopot minden gyereknek) nevű amerikai non-profit szervezet és egy jordániai jótékonysági szervezet (JHCO) finanszírozza – közölte egy neve elhallgatását kérő ENSZ-alkalmazott.

Nicholas Negroponte, a One Laptop per Child alapító-elnöke úgy vélte, az akció kivitelezése semmiféle akadályba nem ütközik majd. Elmondta, a kezdeményezés élvezi Simon Peresz izraeli államfő személyes támogatását.

Az UNRWA által működtetett iskolákból mintegy 200 tanár már továbbképzésen is részt vett, hogy be tudják illeszteni a laptopokat az órai oktatásba. A világszervezet a One Laptop per Child közreműködésével nemrég általános iskolai e-tankönyvek kifejlesztésébe is kezdett.

Izrael és Egyiptom az alapvető áruk kivételével teljesen elzárta a külvilágtól a Gázai övezetet, miután 2007 júniusában a Hamász hatalomra került. Izrael ugyanakkor hozzájárult, hogy az UNRWA humanitárius segélyeket és korlátozott mennyiségű építési anyagot szállítson a területre. Az övezet 1,5 milliós lakosságának mintegy 80 százaléka megélhetésében külső segélyektől függ.

Adnan Abu Hasna UNRWA-szóvivő szerint a szervezet 2012 végéig félmillió laptop kiosztását tervezi a közel-keleti menekültek körében.

Az UNRWA humanitárius segítséget, valamint egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat nyújt több mint 4,7 millió regisztrált palesztin menekültnek a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. A menekültek annak a mintegy 750 ezer palesztinnak a leszármazottai, akiket Izrael állam 1948-as megalakulásakor kitelepítettek otthonaikból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X