nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű feliratokat!

Csíkszeredai közintézmények előtt tartott szerdán pár perces tiltakozást Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke, aki kétnyelvű feliratok kihelyezését kéri az intézmények homlokzataira.

MTI | 2012. május 10.
|  

Veress Dávid előre bejelentette tiltakozó akcióját, és valamennyi célba vett intézmény vezetőjének át szerette volna adni a Nyelvi jogok című kétnyelvű kiadványt, amely a romániai törvények által biztosított anyanyelv-használati jogokat foglalja össze.

Az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke hangsúlyozta, a 85 százalékban magyarok lakta Csíkszereda központjában még mindig több olyan intézmény van, amelynek a neve csak román nyelven van kiírva. Ilyen a Megyei Rendőrség, a Városi Rendőrség, az Állami Levéltár, a Törvényszék, a Megyei Katonai Központ, valamint a Háborút Viselt Katonák Szövetsége.

A tiltakozó az MTI-nek elmondta, végül csak három intézményben tudta átadni a brosúrát, mert meglepetésére a megyei rendőrparancsnok az irodájába hívta és a beszélgetés ideje alatt letelt a fél óra, amelyre a tiltakozását bejelentette.

Veress Dávid elmondta, a Radu Moldovan megyei rendőrparancsnok arról biztosította, hogy szívesen kitenné a kétnyelvű feliratot, ha a törvényben felsorolt intézmények között a speciális intézmények is szerepelnének, vagy ha a felettesei utasítanák erre.

„Moldovan úr azt is megjegyezte a politiát (a rendőrség román neve) azért nem lehetne rendőrségként kiírni, mert az a magyarországi hasonló intézmény megnevezése és Magyarország panaszt tehetne emiatt. Tipikus rendőrlogika” – minősítette az akadékoskodást Veress Dávid. Hozzátette, akciójával csak a figyelmet szerette volna ráirányítani a nyelvi jogok helyzetére, mert nem tartja helyénvalónak, ha a gyarmatosító szellem uralkodik a Székelyföldön is. „Annyi jog lesz a miénk, amennyit ki tudunk kényszeríteni magunknak” – idézte Márton Áront, Erdély legendás római katolikus püspökét Veress Dávid, aki immár a sokadik hasonló akcióját szervezi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X