nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétmilliárd felhasználó, öt év alatt húszszoros növekedés

Meghaladta a kétmilliárdot az internethasználók száma a világon, 2015-ig mintegy hússzorosára nő majd az adatforgalom.

MTI | 2011. január 26.
|  

„A kétezres évek elején még csak világszerte 500 millió mobiltelefon-előfizetés és 250 millió internethasználó volt” – mondta a sajtónak Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Unió főtitkára.

„2011 elejére ezzel szemben már ötmilliárd fölé emelkedett a mobiltelefon-előfizetések, és kétmilliárd fölé a világhálót használó emberek száma” – mutatott rá genfi tájékoztatóján.

Az ITU statisztikái szerint 2010-ben, 2011 elején már 2,08 milliárdan szörfölnek a világhálón, 2009-ben ezzel szemben még 1,86 milliárd felhasználó csatlakozott az internetre. 2005-ben még 1,036 milliárd volt a számuk.

Sorozatban harmadik éve nőtt a felhasználók száma a fejlődő világban, 2009-hez képest 2010-ben 15,6 százalékkal voltak többen, 1,19 milliárdan. Az ipari országokban 885 millióan használták az internetet, 7,79 százalékkal többen, mint 2009-ben.

A mobiltelefon-előfizetések száma hasonlóképpen a fejlődő országokban emelkedett meredeken, egy év alatt 18,59 százalékkal 3,84 milliárdra nőtt. A fejlett államokban ezzel szemben stagnált ez a szám, mindössze 1,91 százalékos bővülés mutatkozott. Ezekben az országokban összesen 1,43 milliárd mobilhasználót jegyeztek.

Az ITU várakozásai szerint 2015-re a világ népességének fele a gyorsabb

adatforgalmat lehetővé tévő harmadik generációs, azaz 3G-s telefont használ majd. A 3G-s mobilt használók száma négy év alatt hatszorosára nőtt a kimutatások szerint.

Öt év alatt hússzorosára nő az internet adatforgalma

A német központi internet-csomópontokat üzemeltető DE-CIX cég úgy valószínűsíti, hogy a hálózati csomópontokon akkor másodpercenként 1,4 terabit (14 ezer milliárd bit) adat áramlik majd át. Tavaly januárban ez 700 gigabit ( 700 milliárd bit) volt másodpercenként.

Az adatforgalom éves szintű duplázódásának elsőszámú oka a DE-CIX szerint a videó- és televízió közvetítések egyre növekvő arányú átvitele. Az Egyesült Államokban az internet adatforgalmának már 20 százaléka esik például a Netflix online-videotékára.

Az Entropy Economics információtechnológiai elemzőcég szerint szélessávú internetkapcsolattal egy átlagos felhasználó havonta 8,0 gigabájt forgalmat gerjeszt, jelentős regionális különbségekkel. Míg Ázsiában ez csak 7,0 gigabájt, Európában 11,9, az Egyesült Államokban azonban 19,2  gigabájt.

A mobil szélessáv elfogadottsága felgyorsult az okostelefonok, csatlakoztatott laptopok és táblagépek egyre növekvő elterjedése, illetve a nagy teljesítményű hálózatok következtében – véli a világ vezető távközlési hálózatüzemeltető-technológiai és szolgáltatásnyújtó cége, az Ericsson, amely  2010 augusztusában jelentette be, hogy a mobil adatforgalom globális szinten mindössze egy év alatt a háromszorosára növekedett.

Az Ericsson szerint a mobil szélessávú előfizetések száma egy év alatt megduplázódik a világon, és 2011-ben eléri az egymilliárdot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X