nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Két magyar tudós kapott EU-s támogatást

Szemerédi Endre tudós, Ábel-díjas matematikus, az MTA rendes tagja és Pócs Éva néprajztudós, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára az Európai Kutatási Tanács (EKT) tapasztalt kutatók számára kiírt rangos, Advanced Grants elnevezésű pályázatán nyert támogatást.

MTI | 2013. január 24.
|  

Mint az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében kiemeli, „az Advanced Grants nagytekintélyű, vezető kutatóknak ítélhető oda, függetlenül állampolgárságuktól vagy életkoruktól. Előírás viszont, hogy tudományos szempontból függetlenül dolgozzanak, és kutatási teljesítményük alapján az adott szakterület(ek)en vezető tudósoknak számítsanak”.

A legújabb Advanced Grants-pályázatra 2300 pályamű érkezett, 4,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ösztöndíjasokat 25 elismert nemzetközi tudósokból álló grémium választotta ki, a rendelkezésre álló 680 millió eurót 302 tapasztalt kutató között osztották meg, akik 24 európai ország 160 intézetében kívánnak kutatásokat végezni. A kiválasztott kutatók átlagéletkora 51 év, több mint 15 százalékuk nő, ami a tavalyi 12 százalékos arányszámhoz képest emelkedő tendenciát mutat. A projektek 45 százaléka a természettan és műszaki tudományok, 37 százaléka az élettudományok, 18 százaléka pedig a társadalomtudományi és humán kutatás-fejlesztés területéhez köthető.

A nyertes projekteket egyenként 2,5 millió euróig terjedő összeggel támogatják. A közlemény szerint a finanszírozás lehetővé teszi a kutatók számára, hogy csapatukkal együtt megvalósítsák úttörő elképzeléseiket.

A kiválasztott projektek témái igen különbözőek. Egy franciaországi kutató és csapata új modelleket szeretne kidolgozni olyan fizikai jelenségek magyarázatára, mint például a szupravezetés. Egy Lettországban működő kutatócsoport az informatika, a fizika és a matematika segítségével fogja felmérni a kvantumeszközök előnyeit és korlátait. Egy olaszországi ösztöndíjas azt tervezi megvizsgálni, hogy a gazdasági szereplők miként alakítják ki és változtatják meg a környezetükről és egymásról alkotott véleményüket. Ehhez a meglévő modelleket a tudós az érzelmi és pszichológiai tényezők vizsgálatával fogja kiegészíteni.

A kutatásait az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben végző Szemerédi Endre akadémikus pályázatának címe Regularitás és irregularitás a kombinatorikában és a számelméletben. Pócs Éva a Pécsi Tudományegyetemen folytatja kutatásait, ő a keleti és nyugati kereszténység határán élő népek hitéletével foglalkozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X