nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kész a világ első arabul beszélő robotja

Egy napon hotelrecepción vagy bevásárlóközpontban is dolgozhat a robot, amelyik lát, és képes párbeszédeket folytatni.

MTI | 2009. november 12.
|  

„Béke legyen veletek, isten kegyelme és áldása” – köszöntötte klasszikus irodalmi arab nyelven a körülötte összegyűlőket Íbn Színá, az El Ain Egyetem által kifejlesztett robot saját bemutatásán Abu Dzabiban.

„Ez a világ első arabul beszélő robotja” – lelkendezett a szerkezetről Nikolaosz Mavridisz görög számítógéptudós, a robotot kifejlesztő kutatócsoport vezetője.
A robot nevét Íbn Színáról, a tizedik században élt, nyugaton Avicennaként ismert perzsa származású fizikus-filozófus-tudósról kapta, akit a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakjaként tartanak számon. Hosszú, ősz szakállával, fehér turbánjával és arannyal kirakott köpenyével a szerkezet emlékeztet is névadójára.
Tizenkét arab és nemzetközi tudós és egyetemista egy éven keresztül dolgozott ezért a sikerért. Mavridisz elmondta: egy vállalkozás már bejelentette érdeklődését a gép iránt. A technológia kifejlesztéséhez szükséges pénzt (135 ezer eurót) Abu Dzabi emírjétől kapták.
A robot számos dolgot képes önállóan elvégezni: felismeri az arcokat és a tárgyakat, válaszokat ad a kérdésekre, összekapcsolódik az internettel, információkat keres. Mavridisz szerint egy napon hotelrecepción vagy bevásárlóközpontban is dolgozhat az Egyesült Arab Emírségekben. A tudós hozzátette: ha egy ötfős csoport ráállna a feladatra, fél év alatt eljuthatnának odáig, hogy bevethetnék a robotot egy bevásárlóközpontban vagy hotelportán. Íbn Színá eddig egy teljes napot dolgozott végig az el-ain-i bevásárlóközpontban.
Az Information Data Corporation (IDC) piacmegfigyelő az Emírségeket fejlődő piacként kezeli. Becsléseik szerint az információs technológiai befektetések az országban 2008 és 2013 között 12,4 százalékkal 1,83 milliárd dollárra emelkedhetnek.

Címkék: Tech, Arab, Kutatás, Robot, Web
Információ
X