nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kedvenc számaink balesetveszélyesek!

Azok a fiatalok, akik kedvenc zenéjüket hallgatják az autóban, figyelmetlenebbek, és több hibát követnek el vezetés közben – derül ki a Ben-Gurion Egyetem új kutatásából.

nyest.hu | 2013. augusztus 26.
|  

A kutatás rámutat arra is, hogy a kezdő vezetők közül a fiúk gyakrabban követnek el és súlyosabb hibákat, amikor kedvenc zenéjük szól a kocsiban, mint a velük azonos ideje vezető lányok – olvasható a Science Daily beszámolójában. A vizsgálatban 85 fiatal kezdő vezető teljesítményét értékelték a kutatók. Minden résztvevőnek hatszor 40 percet kellett vezetnie: két út alatt a saját maguk által választott zenéket hallgatták, két út alatt olyan zenét raktak be nekik, amely kifejezetten javítja a közlekedésbiztonságot (háttérzene, soft rock, jazz), két út alatt pedig egyáltalán nem szólt zene az autóban. A kutatók azt mérték, hogy mennyire vonja el a sofőr figyelmét a zene, azaz milyen vezetési hibákat követnek el (elszámítják a távolságot, pontatlanok, agresszívak, erőszakosak stb.).

Amikor a tinédzser vezetők a kedvenc zenéiket hallgatták, majdnem mindnyájan (98 százalék) átlagosan háromféle hibát követtek el legalább az egyik út alatt. Majdnem a harmaduk (32 százalék) esetében pedig azonnali szóbeli figyelmeztetésre is szükség volt, hogy a balesetet elkerüljék. 20 százalék esetében pedig az oktató azonnali beavatkozására is szükség volt (kormányzás, fékezés) ahhoz, hogy elkerüljék a balesetet. Az elkövetett hibák sokfélék voltak: sebességtúllépés, követési távolság be nem tartása, záróvonal átlépése, félkézzel való vezetés.

Zenehallgatás nélkül a résztvevők 92 százaléka követett el hibákat, viszont amikor a kutatók által kifejezetten vezetéshez összeállított zenét hallgattak, akkor a hibák száma 20 százalékkal csökkent. „A legtöbb ember szeret zenét hallgatni vezetés közben. A 16 és 30 év közötti fiatalok általában popot, rockot, dance-t, hip-hopot vagy rapet hallgatnak, ráadásul igen hangosan, megközelítőleg 120-130 decibeles hangerővel” – mondta el a kutatás egyik vezetője, Warren Brodsky. A legtöbb vezető azonban nincs tudatában annak, hogy amikor belefeledkezik kedvenc zenéje hallgatásába, akkor kevésbé figyel az autóvezetésre, és így többet hibázik. Különösen veszélyes lehet ez abban az esetben, ha nem gyakorlott vezetőről van szó.

Forrás

Favorite Music Makes Teens Drive Badly: Teen Driver Music Preferences Increase Errors and Distractibility

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X