nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google új nyelve

A Google megint új programozási nyelvet mutatott be, ezúttal talán az eddigi legkomolyabbat. A programnyelv nyílt forrású.

nyest.hu | 2009. november 17.
|  

A Google mostanában új programnyelvek fejlesztésében is jeleskedik. Nemrég mutatták be a Javára épülő NOOP nyelvet, illetve az Android operációs rendszerükre könnyű fejlesztést biztosító Simple-t. Most egy igen komoly kezdeményezéssel, egy nyílt forrású, gyorsan forduló modern programnyelvvel álltak elő. Az új nyelv immár jobban hajaz a vállalat nevére is.

A nyelv az előbbiekel ellentétben nem szkriptnyelv, hanem alacsony szintű, úgynevezett gépi kódra fordítható (kompilált) nyelv, ám szintaxisában megmaradt magas szintű, objektumorientált nyelvnek. Ezzel ötvözi az alacsony szintű nyelvek hatékonyságát és a szkriptnyelvek kényelmét.

A Go fejlesztésekor a mai modern programozás néhány kifejezetten aktuális problematikájának megoldását tűzték ki célul, mint például: a szoftverek fejlesztésekor a felhasznált könyvtárak függőségeinek nehézkes kezelése; általános ellenérzés az erős típusossággal szemben (ezért pártol át mind több fejlesztő a szkriptnyelvekre, mint pl. a Python vagy a JavaScript); valamint a kompilált nyelvekben a párhuzamos számítási feladatok csekély támogatása.

A Go-t ezért kifejezetten a több processzoros rendszerekre optimalizálták, úgy, hogy közben a modern magas szintű nyelvekben ismert szolgáltatásokat is kínálja, mint például az ún. reflection vagy a closure; mindemellett pedig a forráskódot is rendkívül gyorsan fordítja le: a bejelentést tartalmazó hivatalos blogbejegyzés szerint szinte azonnal.

Információ
X