nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google új nyelve

A Google megint új programozási nyelvet mutatott be, ezúttal talán az eddigi legkomolyabbat. A programnyelv nyílt forrású.

nyest.hu | 2009. november 17.
|  

A Google mostanában új programnyelvek fejlesztésében is jeleskedik. Nemrég mutatták be a Javára épülő NOOP nyelvet, illetve az Android operációs rendszerükre könnyű fejlesztést biztosító Simple-t. Most egy igen komoly kezdeményezéssel, egy nyílt forrású, gyorsan forduló modern programnyelvvel álltak elő. Az új nyelv immár jobban hajaz a vállalat nevére is.

A nyelv az előbbiekel ellentétben nem szkriptnyelv, hanem alacsony szintű, úgynevezett gépi kódra fordítható (kompilált) nyelv, ám szintaxisában megmaradt magas szintű, objektumorientált nyelvnek. Ezzel ötvözi az alacsony szintű nyelvek hatékonyságát és a szkriptnyelvek kényelmét.

A Go fejlesztésekor a mai modern programozás néhány kifejezetten aktuális problematikájának megoldását tűzték ki célul, mint például: a szoftverek fejlesztésekor a felhasznált könyvtárak függőségeinek nehézkes kezelése; általános ellenérzés az erős típusossággal szemben (ezért pártol át mind több fejlesztő a szkriptnyelvekre, mint pl. a Python vagy a JavaScript); valamint a kompilált nyelvekben a párhuzamos számítási feladatok csekély támogatása.

A Go-t ezért kifejezetten a több processzoros rendszerekre optimalizálták, úgy, hogy közben a modern magas szintű nyelvekben ismert szolgáltatásokat is kínálja, mint például az ún. reflection vagy a closure; mindemellett pedig a forráskódot is rendkívül gyorsan fordítja le: a bejelentést tartalmazó hivatalos blogbejegyzés szerint szinte azonnal.

Információ
X