nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jobban megy a csapatmunka, ha látjuk a végét!

A csapatmunka nem mindig egyszerű; sokszor derül ki, hogy a célok elérése korántsem annyira könnyű, mint ahogy képzeltük korábban. Mit tehetünk annak érdekében, hogy hogy megnöveljük a csapatmunka sikerének esélyét? – Egy új tanulmány szerint kulcsfontosságú, hogy a csoport minden tagja ismerje a közös munka jól definiált célját.

nyest.hu | 2013. július 11.
|  

A dániai Aarhus Egyetem együttműködéssel foglalkozó interdiszciplináris kutatócsoportja azt vizsgálta, hogyan tehető hatékonyabbá a kooperáció a csoportosan végzett munkában. „Kutatásunk eredménye szerint a csoporttagok jobban bíznak egymásban, tehát jobban kooperálnak abban az esetben, amikor pontosan tudják, mit kell tenniük a csapat tagjaként” – mondta el a Science Daily tudományos hírportálnak az Aarhus Egyetem egyik kutatója, Panos Mitkidis.

A PLOS ONE című tudományos lapban nemrégiben publikált eredmények azt mutatták, hogy a csapattagok együttműködése javult abban az esetben, amikor a tagok tisztában voltak a közös projekt céljaival is, és nem csak egy folyamatot követtek anélkül, hogy tudták volna, hogy mire megy ki a játék. Úgy tűnik tehát, hogy kulcsfontosságú minden együttműködő tag informálása a közös célokról.

A tanulmány arra is jó példa, hogyan segítheti a tudomány a vállalatok produktivitását. Az új eredmények szerint a hatékonyság feltétele az, hogy a folyamatok helyett a célokra koncentráljanak a résztvevők. A sikeres kooperáció egyik fontos feltétele az, hogy a résztvevők ne csak a folyamatokkal és a szabályokkal, de a célokkal is teljesen világosan tisztában legyenek.

A kutatás megmutatta, hogy amikor az emberek maguk előtt látták a megvalósítandó célokat (vagy azt a produktumot, ami a munkájuk eredménye volt), úgy érezték közösségbe tartoznak, közös ügyért dolgoznak, ebből következően jobban megbíztak egymásban, így aztán hatékonyabban működtek együtt kollégáikkal. Kiderült tehát, hogy a bizalom a hatékony együttműködés egyik kulcsfontosságú feltétele.

Fontos a közös cél
Fontos a közös cél
(Forrás: Wikimedia Commons / Torsten Bolten, AFpix.de / CC BY-SA 3.0)

A kutatás eredményei nem csak a munka világában kamatoztathatóak: az élet minden területére érvényes, hogy a bizalom megléte és a közös célok tudása javítja a kooperációt. Ugyanúgy igaz ez a CERN laboratóriumaiban zajló kutatási projektekre, ahogyan egy közös családi nyaralás megszervezésére.

Forrás

Knowing the End Goal Increases Productivity

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X