nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem is olyan rossz a hétfő

Hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon, a hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot.

MTI | 2012. augusztus 27.
|  

Egy amerikai kutatócsoport leszámolt a „gyűlöletes hétfő” mítoszával: a szakemberek szerint bár a közhiedelem ezt a napot tartja a hét legnyomorúságosabb 24 órájának, az igazság az, hogy a keddek, a szerdák, de még a csütörtökök is ugyanolyan közutálatnak örvendenek.

A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon. A hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot, alátámasztva ezzel a jól ismert „pénteki érzés” elméletét.

A Journal of Positive Psychology című folyóiratban a szerzők a „gyűlöletes hétfő” fogalmának eloszlatását szorgalmazták. „A különböző kulturális mítoszok eltúlozhatják a hét egyes napjait jellemző valóságos hangulati mintákat” – hangsúlyozta az amerikai Stony Brook Egyetemen dolgozó Arthur Stone. A Gallup közvélemény-kutató cég által készített telefonos interjúkat elemző kutatók szerint a megkérdezettek több örömöt és boldogságot, illetve kevesebb stresszt és aggodalmat éreznek pénteken, szombaton és vasárnap, mint a hét többi napján. Stone szerint a vasárnapi és a hétfői hangulat közötti éles kontraszt az oka a hét első napját sújtó fokozottabb közutálatnak – adta hírül a BBC hírportálja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X